torsdag 3 oktober 2013

Nobelpriset 2013

När man läser min blogg nu för tiden skulle man ju kunna få intrycket att jag inte alls bryr mig om Nobelpriset och den kommande pristagaren. Men det är faktiskt fel. Det har tyvärr inte blivit så många pristagare läst på senare tid, men det är bara en liten miss i planeringen. Målsättningen att läsa den alla kvarstår.


Topp 10 på Ladbrokes lista över kandidater till årets pris är:

Haruki Murakami
Joyce Carol Oates
Peter Nadas
Jon Fosse
Ko Un
Assia Djebar
Alice Munro
Adonis
Philip Roth
Amos Oz

Jag har läst alla utom Jon Fosse och Adonis. Fosse är enligt Wiki postmodernist och mest känd för sin dramatik. Inte så konstigt att jag inte är bekant med honom, således. Adonis är en arabiskspråkig prosaist och modernist, enligt Wiki. Han har legat högt upp på vadslagningslistorna så länge jag har följt dem, kanske är det hans tur i år?

Mina favoriter bland topp 10 på Ladbrokes är dock Assia Djebar, Alice Munro och Amos Oz. Assia Djebar skriver fantastiskt om kvinnor, Alice Munro är en novellist i särklass, Amos Oz skriver vackert och klokt om Europas historia och situationen i Mellanöstern.

Lite längre ner på Ladbrokes lista kommer fler av mina favoriter som t ex  Ngũgĩ wa Thiong'o och Nuruddin Farah. Jag vill väldigt gärna se en afrikansk pristagare i år. Allra helst en afrikansk kvinna.

11 kommentarer:

 1. Och jag har bara läst Jon Fosse och Adonis... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adonis är fantastisk, men ganska svår att tränga in i. Definitivt knepigare läsning än någon av de senaste trettio årens nobelpristagare, vilket gör att jag har lite svårt att tro att han blir vald, även om det vore mycket välförtjänt. En del av de svenska översättningarna är lite knöliga, dock. Men "Boken: platsens gårdag nu" och "Sånger av Mihyar från Damaskus" är förnämliga.

   Fosse gillar jag också, men jag tycker inte han är någon lika självskriven kandidat. Omfångsrik produktion men ganska liten spännvidd i stilregistret. Som dramatiker kan han påminna om Harold Pinter, fast med den lilla skillnaden att hans huvudpersoner är försagda, tafatta och ofta språkfattiga enkla fiskare och bygdenorrmän. Romanerna är lite mer maniska, envetet repetitiva à la Beckett eller Thomas Bernhard. Kanske han får stå på tillväxt något decennium, han är ju bevars född 1959. Ska man prata odds tror jag inte han är någon sannolik kandidat.

   Radera
  2. Ska se om jag kan låna någon av Adonis-titlarna du rekommenderade. Fosse får vänta tills jag läst Bernhard.

   Radera
 2. Jag har inte läst Fosse eller Nadas, men resten. Troligen blir det därför någon av dem, eller någon helt annan. :)

  SvaraRadera
 3. Min stående favorit är Haruki Murakami, men en afrikansk kvinna vore definitivt också ett bra val!

  SvaraRadera
 4. Och som vanligt har jag inte läst en enda ;) Även om jag ändå har Haruki Murakami stående i bokhyllan, det är definitivt ett lyft för egen del ;)

  SvaraRadera
 5. Tenk om en nordmann vant, denne gang! Lenge siden sist. Og det var Sigrid Undset i 1928. Jeg er ikke så godt bevandret i Fosses dramatikk, men har i det minste sett de stykkene som er blitt vist på norsk TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fosse har jag ju som sagt inte läst, men Per Pettersson, Jan Kjaerstad eller Lars Saabye Christensen vore fina val.

   Radera
  2. Förutom Fosse är nog Kjell Askildsen den norrman som ligger närmast till. Men han fick ju Akademiens nordiska pris häromåret, och det är kanske något slags fin vink om att man inte står närmast i tur för Nobelpriset... (Fosse och Tranströmer har i och för sig också fått det.)

   Radera
 6. Har inte läst någon av dessa, men Murakami och Oates skall läsas under hösten.

  SvaraRadera