söndag 16 juni 2013

Tjejer och drakar?

Dottern och jag tittade tillsammans på Eragon på TV fast hon är lite för ung. Men hon gillade det hon såg och tittade noga bort när jag sa att det var krig. Nu vill hon gärna se fler filmer och famför allt läsa fler böcker om äventyr och drakar. Hon blir åtta i augusti och böckerna är tänkta för högläsning. Men, vad ska vi välja? Mina favoriter av Ende och de jag hittat av Funke är klassade för 9-12 år. Och det är väl smart att börja lite försiktigt när jag nu ska försöka introducera fantasy. Har ni några tips, gärna om tjejer och drakar?

 

13 kommentarer:

 1. Tyvärr ingen tjej, men böckerna om Tam drakriddaren av Jo Salmson är bra, beroende på hur din dotter läser är de dessutom möjliga att läsa själv. Salmson har även skrivit andra fantasyserier (Häxfolket, Alamandrarnas återkomst) om än inte om drakar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tam har jag skrivit upp, tack för tipset.

   Radera
 2. Niklas Krogs böcker gillar många. Inte bara om drakar men det är fantasy och en tjej i huvudrollen. Sedan är min favorit Skämmerskans Dotter med en stark flicka och drakar. Den passar för lite äldre dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niklas Krogs serie om Tann fastnade både jag och dottern för - tack!

   Radera
 3. Narniaböckerna är ju klassikers och funkar bra för högläsning, min pappa läste dem för mig när jag var ung. Diana Wynne Jones skriver mycket bra barnböcker, jag läste Det levande slottet för ett tag sen och älskade den trots min ålder haha! Perfekt att läsa högt ur! Ursula Le Guins Övärlden är en annan barnboksklassiker som funkar bra, läste den med för ett tag sen. Har både trollkarlar och drakar! Alanna av Tamora Pierce sägs vara bra och handlar om en flicka som vill bli krigare.
  Någon jag inte kan rekommendera är Bläckhjärta, mycket överskattad och jag gillade den inte alls.

  SvaraRadera
 4. Narnia står redan i bokhyllan, de andra ska jag kolla - tack!

  SvaraRadera
 5. Jag föreslår: http://www.bokus.com/bok/9789127104624/hur-du-tranar-din-drake/

  Den finns också som en jättetrevlig film, "Draktränaren"/"How to train your dragon". Huvudperson är en pojke men väldigt trevlig historia för båda kön och med drakar!

  SvaraRadera
 6. Ett annat tips: Gilis bonde av Tolkien. Himla kul, hårdkokt barnbok om en bonde som lyckas besegra en drake. Okey ingen tjej igen(sry), men väldigt bra historia.

  SvaraRadera
 7. Jag såg att draktränaren kommit som förslag, den började mina barn med rätt tidigt och gillade!

  SvaraRadera
 8. Prinsessa söker drake, av Patricia Wrede. Det finns flera böcker i samma serie, men jag tror bara den första blivit översatt till svenska. Superbra, som vänder uppochner på mängder av sagoklichéer, och dessutom ganska feministisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkar perfekt, ska genast leta på bibblan!

   Radera
 9. Det finns en annan bok av Cornelia Funke, men jag vet inte om den finns på svenska. Dragon Rider heter den iallafall på engelska. Det är en grabb som ska rädda den sista draken och de har även ett annat fantasidjur med sig, som har en underbar attityd. Jag älskar den boken!
  För vuxna drakälskare (som jag själv) finns Have Mercy av Jaida Jones o Danielle Bennett. Den listas dessutom under steampunk ofta, så den har två starka argument för att läsas!

  Ahh, kom just att tänka på en underbar liten bok på vers! Visst finns det drakar. Kanske för enkel för en åttaåring, men den är så himla söt att den nästan måste finnas i alla bokhyllor bara för det! Svensk är den oxo, och lär ha fått det första Hellsing-priset. http://www.wahlstroms.se/Bocker/Bokpresentationssida/?articleId=1248

  SvaraRadera