lördag 8 juni 2013

Är Downton Abbey verkligen bra?

Nu har jag sett första avsnittet och inser att jag sett delar av det tidigare och valt bort serien! Jag förstår att detta kan verka chockerande för jag har bara läst lovord om serien. Men jag är lite bekymrad, kommer jag verkligen att gilla? Det som gjorde att jag valde bort första gången är att jag uppfattade serien som vilken intrigsåpa som helst. Tjänstefolket intrigerar för att bli av med en betjänt, frun och svärmodern försöker gå baken ryggen på herrn o s v. En annan betjänt är sängvägen lierad med hertigen som kanske ska gifta sig med dottern. Är detta bra? Blir det bättre? När jag jämför med underbara serier som Herrskap och tjänstefolk, Brideshead revisited, Forsythesagan o s v känner jag mig lite besviken på DT :(

8 kommentarer:

 1. Jag gillar den, sitter och myser åt allt engelskt och framför allt åt Maggie Smith :) Alla tycker ju inte lika, men ge den en chans till i alla fall även om den kanske är lite såpig (har aldrig ens tänkt på det). Ska försöka med Brideshed Revisited för tredje gången i sommar, har fått för mig att den är bra, men lyckas inte fastna...

  Har förresten taggat dig på sommarläsning: http://mshisingen.blogspot.com/2013/06/tag-sommarlasning.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brideshead är underbar, men inte så lätttillgänglig. Den kräver lite, men ger mycket.

   Radera
 2. Jag gillar Downton Abbey, men mest för att den visar samhällsförändring och inte för att intriger och karaktärer är så där absolut fantastiska.
  Men den är ju inget mot Forsythesagan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ia, då ska jag skruva mer förväntningarna och försöka njuta av det som är bra.

   Radera
 3. Intrigsåpa... det är väl som livet är? Är man anglofil och intresserad av kvinnohistoria, så är Downton Abbey bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov har jag helt klart färre intrigerande pesoner i mitt liv. Och jag tycker tyvärr att den intrigerande husan och betjänten drar ner serien som helhet. Däremot har jag nu sett nog många avsnitt att gilla just kvinnoperspektivet.

   Radera
 4. Jag förstår precis vad du menar. Den är jättevacker, fantastiska kläder osv, men den förmådde aldrig fånga mig. Tittade på några avsnitt av första omgången men kände mig aldrig engagerad. Kanske är jag litet avtrubbad ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske också är lite avtrubbad. Framför allt är jag nog rejält kräsen. Och jag har ju sett många bra brittiska kostymserier, där miljön matchats av intressant handling.

   Radera