söndag 26 maj 2013

Mamma-böcker

Böcker om mammor finns det hur många som helst. Ofta porträtteras galna mammor, men en del mer ömsinta skildringar går att hitta. Här kommer ett litet urval av bra böcker om mammor.

I Min mamma av Tahar Ben Jelloun berättar författaren om sin mors liv. Vi rör oss mellan olika tidsperioder och får följa modern under uppväxten, vid hennes bröllop och under de sista åren i livet. Stämningen i romanen är vemodig, men här finns också utrymme för både humor och samhällskritik. Sammantaget är detta en gripande skildring av en kvinnas livsvillkor, i en värld där hennes ord väger mycket lätt.

Första delen i Lizzie Dorons självbiografiska trilogi Varför kom du inte före kriget? är en osentimental, gripande berättelse om en mor som överlevt förintelsen. Det är en tragikomisk lättläst bok som gör den överlevandes galenskap begriplig, en mycket angelägen bok för alla som vill försöka förstå hur ett krigstrauma påverkar individen för resten av livet.

Lizzies mors galenskap kan man förstå, men det kan man tyvärr inte säga om den mamma som skildras i Pianolärarinnan av Elfriede Jelinek. Här finns en mamma som endast tycks se sina egna önskningar och behov, en mamma som lever genom att suga livet ur dottern. I Jelineks delvis självbiografiska roman finns inget som gör att man varken kan förstå eller försona sig med modern, det här är en plågsam berättelse. Men ack så bra.

Kvinnor och äppelträd är Moa Martinsons debutroman. Den refuserades av flera förlag, p g a dess realistiska skildringar och sexuella frispråkighet, innan den slutligen publicerades 1933. Moa var mycket kritisk till den rådande idylliserande bilden av kvinnan och ville beskriva kvinnors liv på ett realistiskt sätt. Idag är hennes debutroman en ofta läst klassiker. Den här romanen skildrar kvinnors och mäns olika livsvillkor. Kvinnan är fast förankrad i sin kropp och sitt barnafödande, medan män lättare uppslukas av sin idévärld. Kvinnan är mer benägen till uppoffringar för att barnen ska få mat, med män super upp löningen. Kvinnor och barn är en enhet medan män kommer och går.

Själv har jag precis börjat läsa Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe som handlar om en son och hans mamma som diskuterar böcker i hennes livs slutskede. Jag har också stor lust att börja läsa Att föda ett barn av Kristina Sandberg, en bok jag hört mycket positivt om. Dessutom står den redan i bokhyllan och väntar.

  

5 kommentarer:

 1. Bokklubben vid livets slut är också i min hand, jag vill rekommendera Fjärilseffekten också. Alvtegens nya är ett spännande porträtt av en mamma.

  SvaraRadera
 2. Jag fick Bokklubben vid livets slut av förlaget men är tveksam då jag inte brukar klara av böcker där någon har cancer. Hur dominerande är just den delen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än så länge inte värst dominerande, men jag har bara läst ett 50-tal sidor. Jag undviker också annars gärna cancer-temat.

   Radera
  2. OK! Tack för svaret:-)

   Radera