torsdag 7 februari 2013

Intet

Intet av Janne Teller, utgiven av Bazaar Förlag, 2012

Jag har i skrivande stund inte återhämtat mig helt efter att ha sträckläst Intet av Janne Teller igår kväll, men jag ska i alla fall försöka berätta lite om boken och om min läsupplevelse. Jag läser ju ofta böcker med ett ganska "tungt" innehåll, men jag var ändå inte beredd på den knock-out det innebar att läsa Intet. Men förstå mig rätt; det innebär inte att boken ska undvikas, den är helt nödvändig att läsa. Dess innehåll måste fram i ljuset och pratas om.

Intet utspelar sig i en liten stad i Danmark och huvudpersonerna är en skolklass 13-åringar. I bokens inledning hoppar Pierre Anthon av plugget för han har insett att ingenting har någon betydelse. I stället för att gå i skolan klättrar Pierre Anthon upp i ett plommonträd och ägnar dagarna åt att kasta plommon för de förbigående klasskamraterna och skrika att allt saknar betydelse. Detta oroar de andra i klassen som till slut kommer fram till att de ska samla ihop betydelsefulla saker för att visa att Pierre Anthon har fel. Det som börjar som en relativt harmlös aktivitet urartar snart i de mest ohyggliga handlingar.

Intet är en nattsvart berättelse om den meningslöshet man kan uppleva både som ung och gammal. Berättelsen är tidlös och universell, den speglar människans försök att finna/skapa en mening med livet. Dessutom visas på ett övertygande sätt hur handlingar kan eskalera, hur man kan drivas med i en till synes oundviklig utveckling som ligger utom den egna kontrollen. Och den visar hur fel det kan bli när vuxenvärlden är frånvarande i det som är angeläget för ungdomar.

Intet är en mycket otäck berättelse som har flera beröringspunkter med William Goldings Flugornas Herre. Redan i inledningen fångades jag av stämningen och medan jag mentalt spjärnade emot tvingades jag in i en resa mot varats olidliga meningslöshet. Intet är en bok vuxna och ungdomar bör läsa tillsammans och diskutera, den tar upp frågor som ungdomar behöver hjälp att reflektera över. Läs boken!

Andra som läst och tyckt till är Feelgoodbibliotekarien, Bokhora, Bokomaten.

4 kommentarer:

 1. Visst är den bra! Jag sträckläste den för några år sen och minns att jag var andfådd efteråt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en bok som påverkar på alla plan.

   Radera
 2. Oi - for en bok! Må nok forberede meg mentalt innen jeg starter lesingen av denne - boken virker som du skriver, viktig å lese.

  Takk for godt boktips! tenker det er lurt å følge rådet ditt i forhold til at ungdom og voksne leser boken sammen og diskuterer etterpå. Forestiller meg at boken vil passe godt i hyllene til landets skolebibliotek.

  SvaraRadera