torsdag 28 februari 2013

Är du bildad, lille vän?

Vill idag bara med ett kort inlägg med snodd rubrik tipsa om en mycket intressant artikel av Henrik Berggren i Magasinet Arena. Jag tror att det är synnerligen oklokt att lämna över allt ansvar för mänskligheten till ekonomer och tekniker. Humanistisk bildning är eftersträvansvärt och man behöver inte skämmas över att man tänker.

4 kommentarer:

 1. Har någon ekonom någonsin räknat rätt?

  SvaraRadera
 2. Intressant! Bildning är kanske ett frivilligt begrepp, de som vill bilda sig gör det.
  Intresse kan blandas ihop med bildning ibland, jag menar ett intresse kan göra dig mycket "bildad" inom ett område, hockey t.ex.
  Men för att bilda sig måste man se utanför boxen, vara öppen för nya åsikter och strömningar. Och även för hur gamla strömningar (klassiker) kan påverka oss in i vår tid.
  Jag fick många aha upplevelser under Litteraturvetenskapen, därför måste bildning också läras ut. Att älska att läsa böcker är inte samma som att vilja bilda sig utifrån böcker (kom jag på nu!) Före studierna hade jag ett stort intresse för att läsa, efter studierna vill jag också bli bildad när jag läser. Deckare osv är avkoppling medan klassiker och essäer (!) och böcker med mer fackinriktat innehåll innebär påkoppling.
  En viss bildningsnivå behöver alla, det gäller bara att göra det intressant!

  SvaraRadera