lördag 2 februari 2013

Den unge Werthers lidanden

Goethe, den store förromantikern och förgrundsfiguren i Sturm und Drang-rörelsen skrev Den unge Wethers lidanden redan som 25-åring och han kom att bli mer förknippad med denna bok än han kanske önskade senare under livet då han mer närmade sig det klassisistiska idealet. Den unge Werther förälskar sig i den bortlovade Lotte, vilket kommer att uppta hela hans liv. Werther odlar lidandet som en konstform, han drar sig undan samhället, ägnar sig åt naturdyrkan och läser Homeros. Boken är skriven i brevform, men det är bara den unge Werthers röst vi får höra. Boken är alldeles för sentimental för att få mig engagerad i stackars Werthers öde, men det är en bok som är intressant eftersom den speglar ett tidstypiskt sätt att se på männsikan omvärlden. Bra förord av Martina Lowden.

9 kommentarer:

 1. Du läser också grundkursen i litteraturvetenskap, va? :-) Även jag läste nyligen denna bok (för andra gången). Intressant som studieobjekt, outhärdlig som nöjesläsning. Men man förstår ju att den var något nytt och fantastiskt på sin tid.

  SvaraRadera
 2. Det skulle vara väldigt intressant att läsa den här boken, samtidigt som jag har lite svårt att hålla isär hur klassiker kan var och vad jag själv uppskattar. (Människosynen i äldre böcker är till exempel ofta hemsk).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här är en bok man verkligen måste se i sitt sammanhang.

   Radera
 3. Mina elever fascineras ofta av hur ungdomar i samtiden klädde sig som Werther för att sedan ta sitt liv, att det gick en självmordsvåg genom Europa i Werthers anda. Vilka böcker ger sådant avtryck idag?

  Olidligt sentimental - JA.
  Ointressant - INTE en sekund.

  SvaraRadera
 4. Just den boken hade jag verkligen problem att ta mig igenom. Jag förstår absolut att den väckte uppmärksamhet (och förfäran) på sin tid, men nu känns den mest dryg. Den unge litteraturstudentens lidanden, liksom... ;)

  SvaraRadera