söndag 24 februari 2013

Calvino på kursen

Om en vinternatt en resande av Italo Calvino ska vi nu läsa på littvetkursen. Jag undrar allt vad jag kommer att tycka om denna bok som verkar minst sagt lite udda. Så här presenteras den i handeln: "Du skall just börja läsa Italo Calvinos nya roman Om en vinternatt en resande. Slappna av. Koncentrera dig. Så lyder inledningsraderna i denna vid det här laget moderna klassiker. Det direkta tilltalet är nog det minst originella i det halsbrytande läsäventyr som Calvino bjuder in läsaren till. Med sitt suveräna handlag och sin intelligenta humor skapar författaren ett romanbygge som består av tusen fantastiska berättelser i en. Det är på en gång olidligt spännande, djupt tänkvärt och gränslöst underhållande. Dessutom är Om en vinternatt en resande en sant romantisk historia med själva läsningen som sådan i centrum. Om en vinternatt en resande är något så märkvärdigt som ett farsartat mästerverk där läsaren är huvudpersonen.

ITALO CALVINO var italienare men föddes på Kuba. Bland hans romaner kan nämnas Klätterbaronen, De osynliga städerna och Kosmokomik. Calvinos fabulerande berättarförmåga, komiska symbolvärld och eleganta stil har placerat honom i främsta ledet bland 1900-talets författare."

3 kommentarer:

  1. ok, dina studier kommer i skymmundan i mitt inlägg men det kan inte hjälpas:


    Calvino är en doldis för mig, ser att han gett ut Varför läsa klassikerna? en essäsamling som skulle passa mig perfekt både i klassiker och böcker om böcker utmaning. Men....finns inte på mitt välsorterade bibliotek......grrrr!

    SvaraRadera
  2. Metaromaner är ju alltid intressanta, författare som Georges Perec, Carlos Fuentes eller Bret Easton Ellis skriver annorlunda intressanta metaromaner. Men den ultimata metaromanen är ju faktiskt den där inte bara författaren medverkar utan också läsaren själv medverkar i romanen.

    SvaraRadera