söndag 18 november 2012

Svart glas

Svart glas av Maud Mangold, utgiven av Rabén & Sjögren, 2012

Umbra och hennes mamma Ester flyttar till ett gammalt hus vid havet. Föräldrarna har skiljt sig och Umbra har valt att bo hos sin mamma, den berömda konstnären. Huset är stort för en så liten familj, men snart upptäcker Umbra att de inte verkar vara ensamma i huset. Mat försvinner och underliga ljud hörs. Tillsammans med den nya vännen Amos beslutar sig Umbra för att försöka få tag på den mystiska flicka hon sett skymta förbi.

Svart glas innehåller mysiga magiska dimensioner, men också en naken, realistisk skildring av ett barns utsatthet. Umbras mamma mår inte alltid så bra, för en vuxen läsare framkommer det tydligt att hon har bipolär sjukdom. I ena stunden målar hon maniskt, i andra faller hon samman utmattad. Umbra har valt att bo hos modern för att denna inte klarar sig själv, det är Umbra som t ex får se till att det finns mat hemma. Som tur ärfinns det andra ansvarstagande vuxna i den by de flyttat till.

De magiska inslagen lättar således upp en annars ganska tung berättelse. Berättelsen är spännande på ett lite ryskrypande sätt. Vem är egentligen flickan som bor i källaren och vad vill hon?

Sammantaget är Svart glas en både magisk och realistisk berättelse som passar barn i åldern 10-13 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar