tisdag 27 november 2012

Litteraturhistoria

Nu läser vi litteraturhistoria på litt vet kursen. Antiken är avklarad, där läste jag främst dramat Antigone och dikter av Sapfo. Nu håller vi på med medeltiden där i läser diverse hjältediktningar. Mestadels läser vi bara utdrag men jag har läst hela Njals saga. Nästa vecka blir med renässans med Shakespeare. Jag gillar ju gammal litteratur så på så sätt passar kursen mig. Men jag tycker att det är tråkigt att vara tvungen att snabbläsa för att klara uppgifter i stället för att läsa i lugnare takt med fokus på att lära mig allt.

Hittills har jag lärt mig en del om grunderna i litteraturvetenskaplig analys. Inget är direkt nytt, men jag har fått lite bättre system att tänka utifrån. Framför allt har jag lärt mig en himla massa nya ord och begrepp. Och jag har lite koll på verslärans metrik :)

3 kommentarer:

 1. Oh, verslära! Det inte bara låter flott, det är antagligen mycket praktiskt att känna till när man läser saker på vers. Så man inte bara dissar allt för att man inte förstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verslära handlar mest om konstiga benämningar på olika typer av rytmer. Det låter mer intressant än det är...

   Radera
  2. Åhå, det låter som när man läste om de olika ljuden som människor kan säga och var på tungan de uppkommer etc etc...

   Radera