lördag 15 september 2012

Nobelpriset - Lågoddsare

Haruki Murakami
Bob Dylan
Mo Yan
Cees Nooteboom
Ismaïl Kadaré
Adonis
Ko Un
Dacia Maraini
Philip Roth
Cormac McCarthy
Amos Oz
Tom Stoppard

Är någon av dessa årets kommande Nobelpristagare? I ärlighetens namn hoppas jag inte det. Förvisso skulle jag kunna tänka mig Kadaré och Oz som pristagare, men det finns andra jag hellre vill se prisade nu. Murakami är inte min tekopp, jag har läst en bok av honom, älskade halva, avskydde andra halvan (Norwegian Wood). Jag tror inte på poeterna Ko Un och Adonis i år och känner inte till dramatikerna Maraini och Stoppard. Kinesen Mo Yan är också en blankt kort för mig, liksom holländaren Nooteboom. Nej får jag som jag vill ska vi söka vinnaren bland dem med högre odds: Assia Djebar, Ngũgĩ wa Thiong'o, Chinua Achebe, Nawal El Saadawi t ex. Helst vill jag att en afrikansk kvinna ska vinna i år.

7 kommentarer:

 1. Den enda jag har läst från listan är Haruki Murakami och han tröttnat jag på efter ett par böcker. Sedan läste jag hans memoarbok om löpning och blev lite intresserad igen.. Men Nobelpristagare? Nja.. Har ingen aning om vem som vinner i år, men det blir nog inte Murakami.

  SvaraRadera
 2. Nawal el Sadaawi hoppas jag på.

  SvaraRadera
 3. Jag tror på Nawal El Saadawi i år.

  SvaraRadera
 4. Nawal är min högsta önskan också.

  SvaraRadera
 5. Ja jag ser gärna en afrikan i år för min favorit Kadare är ju dels less på att skriva och sen vill han inte ha nobelpriset heller (vad jag vet)

  SvaraRadera
 6. Assia Djebar säger jag! Men tror mer på Philip Roth. Man från ett land i västvärlden brukar ju vara bra meriter.

  SvaraRadera
 7. Murakami är en av mina favoriter, blir alldeles förtrollad av hans böcker (dock ej den om löpning=().

  SvaraRadera