onsdag 26 september 2012

Mo Yan, Nobelpriset och Bokmässan

Kinesen Mo Yan har nu lägst odds på Unibet. Och jag är så klart oerhört nyfiken på den här författaren som nyligen fått en bok utgiven av Tranan, ett av mina favoritförlag. Ximen Nao och hans sju liv verkar vara en helt fantastisk berättelse: "Ximen Nao är död. Den rike godsägaren i Gaomi härad sköts ihjäl av upproriska bönder och nu befinner han sig i dödsriket där underjordens härskare, kung Yama, ska bestämma över hans framtida öde. Men Ximen Nao är så övertygad om sin egen oskuld och så envis i sin vägran att bekänna några brott att kung Yama till sist ger med sig och låter honom återvända till livet. Fast det går förstås inte riktigt som Ximen Nao förväntar sig. Istället för att få tillbaka sitt gamla liv återföds han som åsna, och under de kommande femtio åren ska han få uppleva Kina efter revolutionen i skepnad av både åsna, oxe, gris, hund och apa innan han till sist blir människa igen. Hela tiden i samma familj, hos den strävsamme fribonden Lan Lian som vägrar att inordna sig i kollektivet och därför blir något av en levande legend på den kinesiska landsbygden."

Varje år på Bokmässan sätter jag upp regler för mitt bokshoppande, som innebär att jag bara får köpa en bok per dag (barnböcker undantaget). Och jag brukar kunna följa mina restriktioner fram till söndagen. Då går jag till Tranan, som brukar hålla till på övervåningen vid internationella torget, och länsar deras bord. Man skulle nästan kunna sätta en liten slant på att jag kommer att shoppa loss i år igen, vad ger ni mig för odds?

5 kommentarer:

 1. Själv lånade jag vår enda bok av honom igår när jag såg oddsen. Får se om jag får tid att läsa också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför kan man inte få låna lästid på bibblan, det skulle bli så populärt...

   Radera
 2. Den här boken skulle bergis ha varit med på jordenruntutmaningen eller hur? "saknar"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den vore nog med. Jag blir så glad att du saknar, ska försöka få till en minivariant :-)

   Radera
 3. Ett givet köp på mässan! Skulle vara kul om Tranan fick den uppmärksamheten. Men nu ska ju Assia Djebar vinna, så det får bli nästa år. ;)

  SvaraRadera