fredag 28 september 2012

Det hjärtformade lövet

Det hjärtformade lövet, text av Shira Gefen, illustrationer av David Polonsky, utgiven av Trasten, 2012

På väg hem från förskolan går Alona genom trädgården. Trädgården som alltid är full av vind och liv. Det är höst och löven faller från träden. Ett löv från en hög gren singlar långsamt ner mot Alona och landar på hennes huvud. Det börjar regna och alla blir blöta, alla utom Alona som har ett skyddande löv över huvudet. Men det visar sig att trädet saknar det hjärtformade lövet, hur ska Alona kunna lämna tillbaks det?

Det hjärtformade lövet är en vacker bok som väcker frågor om vad som lever i naturen och hur man ska ta hand om alla liv. Texten är poetisk och lätt att läsa högt, tempot är långsamt och eftertänksamt. Illustrationerna är stora, färgsprakande och fantasieggande, den sortens suggestiva bilder man lätt förirrar sig in i.

Shira Gefen kommer från Israel och är dramatiker, regissör, skådespelerska och barnboksförfattare. Det hjärtformade lövet är den första som har översatts till svenska.

Sammantaget är Det hjärtformade lövet en helt underbar, magisk berättelse om vår natur och vår värld. Jag hoppas att den kommer att nå många förskolebarn.

2 kommentarer: