onsdag 19 september 2012

Den magiska kappan

Den magiska kappan av Katarina Genar, utgiven av Bonnier Carlsen, 2012

På sin elfte födelsedag får Livia en ovanlig present, en röd kappa som någon annan haft för länge sedan. Livia blir mycket glad över sin present och hon vill helst ha den vackra kappan på sig hela tiden. I skolan visar Livia kappan för bästisen Klara, men av någon underlig orsak verkar Klara inte gilla kappan. Livia och Klara är inte lika nära vänner som de var innan Klara flyttade och sedan Livia fick kappan är hon gärna för sig själv ibland. Och flera gånger råkar hon hamna på kyrkogården på väg hem från skolan och där tappar hon liksom greppet om tiden. Det är särskilt en gravsten som väcker Livias intresse, en liten sten som tillhör Elin. Elin som bara blev 11 år. Ett band över tid och rum uppstår mellan Livia och Elin, ett band i form av en röd kappa.

Vacker och suggestiv är berättelsen om Livia och Elin. Stämningen är magisk och handlingen är alldeles lagom spännande. I bakgrunden finns den vanliga vardagen med tjatande föräldrar och svårigheter med bästisen. Katarina Genar har tidigare jämförts med Maria Gripe och det är en mycket passande jämförelse när det gäller Den magiska kappan. Och det är väl en av de finaste omdömen man som författare kan få. Språket är lättläst, handlingen är fängslande och huvudpersonerna är gediget utformade.

Sammantaget är Den magiska kappan en helt underbar berättelse om sorg och vänskap. Dessutom är boken oerhört vacker! Den passar som present till läsglada 10-åringar.

2 kommentarer: