lördag 2 juni 2012

Jerka om litterära platser

Veckans bokbloggsjerka handlar om att resa i verkligheten till litterära platser: "Har du bokat en resa någon gång bara för att själv få uppleva en miljö som du har läst om i en bok? Om inte, skulle du kunna tänka dig att göra det?"

Mitt svar på den här frågan komplicerar saken något. För många år sedan läste jag romanen Mexico av James A Michener, en roman från Bra Böcker jag hittade i mina föräldrars bokhylla. Berättelsen handlar om Mexicos färgsprakande historia och motsägelsefulla kultur. I centrum står staden Toledao, en stad jag såg fram emot att besöka under en planerad långsemester. Men staden existerar inte ens! Jag blev så besviken när jag insåg att det jag läst faktiskt var en roman, en uppdiktad verklighet. Allt i boken var så verkligt för mig att jag hade svårt att acceptera att inte vare sig platsen eller folket existerade utanför bokens värld.

10 kommentarer:

 1. Åh, vilken besvikelse! Ibland är fantasin bättre än verkligheten, även om Mexico låter som ett fantastiskt intressant resmål.

  SvaraRadera
 2. Ja, det är ju oftast till sådana platser som inte finns man helst skulle vilja fara

  SvaraRadera
 3. Michener ja, det var längesedan jag läste något av honom. Mexico låter ju intressant, den ska jag allt kolla upp.

  SvaraRadera
 4. Åh det måste ha varit en besvikelse att upptäcka!

  SvaraRadera
 5. Jag blev faktiskt så besviken att vi aldrig reste till Mexico, det var ju Toledo som lockade mest. Micheners böcker är faktiskt bra, åtminstone tyckte jag det när jag läste dem på 90-talet.

  SvaraRadera
 6. Jag vill gärna cykla i Loiredalen. Detta efter att ha läst Michèle Desbordes: En begäran som utspelar sig just där under den tid då Leonardo da Vinci var involverad i slottsbyggen där.
  Här finns mer info: http://varldenshistoria.se/loire

  SvaraRadera
 7. Förstår att det var en besvikelse! Men det kanske var bra att staden fick fortsätta att existera orörd i fantasin :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, en del saker håller sig nog bäst i fantasin :-)

   Radera
 8. Micheners böcker totalt tokslukade jag i tonåren. Jag trodde nog då, och nu att de beskrev verkliga platser. Sedär, ruckad världsbild!

  SvaraRadera