söndag 10 juni 2012

Strindberg för dig som har bråttom

Strindberg för dig som har bråttom av Katarina och Henrik Lange, utgiven av Kartago, 2012

Strindberg var ju en produktiv person, att läsa allt av honom tar sin tid. Men det finns ju genvägar... Strindberg för dig som har bråttom innehåller det mesta man kan tänkas vilja veta om personen Ågust och hans verk. Man läser boken på en timme och sedan är det bara att briljera med nya kunskaper. Det allra viktigaste, har jag nu förstått, är att uttala förnamnet med Å, då är det ingen som ifrågasätter din finkulturella status.

Förutom den nya uttalsregeln kan det vara intressant att lära sig något om Strindbergs fruar, barn, kollegor och bråk med dem alla. Akademiens af Wirsén verkar ha varit den främsta fienden, tillsammans med stora delar av det litterära och konstnärliga etablissemanget, alla rojalister och alla kvinnor. Att han gick så långt som till att planera ett attentat mot kungen visste jag faktiskt inte tidigare.

Förutom alla skvallerupplysningar innehåller Strindberg för dig som har bråttom alla hans verk plus några han faktiskt inte skrev. Som vanligt (i Langes böcker) sammanfattas verken i fyra serierutor där kontentan ofta gestaltas oerhört träffsäkert. Min favoritserie är den om Indra (Ett drömspel). Men inte har väl Ågust skrivit en bok om den unge Arvid Falk som börjar på en trollkarlsskola? Men om han hade gjort det skulle nog många av oss gillat Arvid Falk och de rödes sten. Jag tror dessutom att Den rätte i röda rummet, om den mobbade gossen Arvid Falk och hans förälskelse i en vampyrflicka, skulle varit mycket populär.

Sammantaget är Strindberg för dig som har bråttom en vanvettigt rolig bok, som dessutom innehåller en hel lärdom. Läs den.

4 kommentarer:

  1. Själv har jag 80 romaner för dig som har bråttom.. Den är också riktigt rolig. :) Men stor spoilervarning.. :p

    SvaraRadera
  2. Låter intressant, ska klicka hem den! :)

    SvaraRadera