tisdag 26 juni 2012

Barnmorskan i East End

Ni missar väl inte den fantastiska TV-serien om barnmorskorna i det fattiga East End? 1957 anländer den nyutexaminerade barnmorskan Jenny Lee till East End för att påbörja sin karriär. Hon chockeras omedelbart över människornas levnadsförhållanden, men fylls också av beundran inför kvinnornas förmåga att aldrig ge upp. Serien är mycket gripande i all sin osentimentalitet och den har även lite utrymme för humor och romantik.

Genomgående i serien förs budskapet om vikten av en offentlig vård för alla fram, något som tyvärr behövs i dagens Sverige där så mycket rustas ner. Jo, jag vet att det rustas ner, jag arbetar i vården. Även om man gör fantastiska medicinska framsteg kapar man oavbrutet resurser från omvårdnadssidan och det förebyggande hälsoarbetet. Det är hög tid att bekämpa de privata intressena och kämpa för just fri (hälso)vård till alla.

17 kommentarer:

 1. Visst är den bra! Vi sitter bänkade varje söndag! Såg att den fanns som bok också - är det förlagan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det verkar finnas flera böcker, blir helt klart sugen att läsa.

   Radera
 2. Jag älskar också denna serie. Men har den slutat nu? I söndags var det väl inget avsnitt? Jag kollade på "Kärlek i kolerans tid" istället, vilket inte heller var fy skam. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. De vara bara ett uppehåll i söndags, jag passade på att spela in filmen :-)

   Radera
  2. Aha, vilken tur! :)
   Jag befinner mig också inom vården och när jag ser serien förundras jag över hur långt vi har kommit med att arbeta efter hygieniska principer jämfört med på 50-talet. :P För att inte tala om rätten till självbestämmande, lagen om sekretess och att alla patienter ska få samma värdiga bemötande oavsett vilka de är.

   Radera
 3. Jag har länge velat se den, men den är tyvärr blockerad på SVTplay utanför Sverige och vi har inte svensk TV, väldigt synd :(

  SvaraRadera
 4. Jag har missat ett avsnitt, men jag gillar verkligen serien! Helt klart sevärd! (:

  SvaraRadera
 5. Superbra tv-serie. Missade tredje avsnittet, tyvärr. :(

  SvaraRadera
 6. Tråkigt att höra att ni missar hela eller delar av serien.

  SvaraRadera
 7. Superbra serie! Förvirrande nog verkar de ha flyttat sändningstiden till onsdagar nu, eller så är det feltryck i min TV-tablå.

  SvaraRadera
 8. Toppen!! Finns säkert som en bok också..

  SvaraRadera
 9. Det finns fördelar med privata intressen inom vården som sällan nämns. Dagens landsting är byåkratstinna kolosser på lerfötter och när en privat organisation skär bort dött kött i administrationoch visar att det går att rationalisera och arbeta på andra sätt än de traditionella är det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo man kan verkligen ifrågasätta nuvarande system med politiskt styrda landsting. Men det Carema skar bort i vår verksamhet var inte administrativt dödkött utan just den personal som arbetade närmast patienterna.

   Radera
 10. Alla tv-serier sänds i repris, förr eller senare. Så jag kommer ju få se tredje avsnittet nån gång. :)

  SvaraRadera
 11. Något tips om var jag kan hitta länk till kläderna de har?

  SvaraRadera