måndag 30 april 2012

Tematrio - Klassikersommar

Sommaren är bästa tiden att läsa klassiker, tycker jag. Gott om tid att ligga i hängmattan och hänge sig åt andra världar. (Ja, det kommer snart en utmaning...) Dags därför att tipsa varandra om det allra bästa litteraturen kan erbjuda, de odödliga klassikerna. Berätta om tre klassiker ni läst eller har lust att läsa.

1. Den här sommaren ska verkligen Madame Bovary bli läst! Madame Bovary av Gustave Flaubert brukar kallas den första naturalistiska eller realistiska romanen. Romanen handlar om den unga läkarhustrun Emma, som vantrivs i äktenskapet med den äldre och något tråkige maken Charles. Emma längtar efter spännande liv, fyllt av lyx och romantisk kärlek. Till slut blir hennes längtan så stor att hon tar sig en älskare, vilket hon i slutändan får betala ett högt pris för. Romanen om Emma är i grunden en enkel historia där författarens fokus är att lyssna och beskriva i stället för att döma.

2. Stolthet och fördom har kommit i en ny översättning och den är jag nyfiken på. Den gamla översättningen var inget vidare. Handlingen känner säkerligen alla som läser bokbloggar till: berättelsen om hur Elizabeth Bennet och mr Darcy på förstår och missförstår varandra är kanske den ultimata kärlekshistorien. Jane Austens klassiska roman gavs ut i England 1813 och har nu återutgetts i nyöversättning av Gun-Britt Sundström.

3. En dåres försvarstal av August Strindberg läste jag på gymnasiet och gillade faktiskt (!). Nu när jag tittat på TV-serien om August och läst Lena Einhorns Siri är jag nyfiken på att läsa boken igen. En dåres försvarstal - som Strindberg skrev på franska 1887-88 när äktenskapet med Siri von Essen råkat in i en svår kris - är en av de stora kärleksromanerna i svensk litteratur. Den är på en och samma gång en hänsynslös och hatisk uppgörelse med hustrun och en avancerad naturalistisk, psykologisk roman, som har släktskap med klassisk fransk romankonst. Romanen vållade skandal i Sverige trots att Strindberg aldrig gav ut den på svenska. Den utnämndes till "den hemskaste bok som Strindberg och följaktligen någon svensk författare någonsin skrivit" men också till "en av de märkvärdigaste romanerna i den nyare europeiska litteraturen".

"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

23 kommentarer:

 1. Jag är med på Tematrion - Klassiker. Dags att få mer struktur på min läsning - sommaren närmar sig och jag har sista cellgiftsbehandlingen i slutet av veckan! Jag har också följt TV-serien om August och Siri för 2:a gången, nu tyckte jag den var mer intressant än för 40 år sedan!Har också läst Siri av L Einhorn.
  Jag väljer att läsa Madame Bovary, En Dåres försvarstal (ev någon mer bok av Strindberg), Stolthet och Fördom. Om tid finns, vill jag här också lägga till Jenny av Sigrid Undseth. Är mycket förtjust i boken Sigrid Lavransdotter.
  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas allt går planenligt med behandlingen. Jenny kan jag varmt rekommendera.

   Radera
 2. Nu har jag knåpat ihop en trio. Det blev böcker som jag vill läsa.

  http://bokmamma.blogspot.se/2012/04/tematrio-klassikersommar.html

  SvaraRadera
 3. Stolthet och fördom har jeg også lyst til å lese:) har bare sett den på film:) Har da lest Fornuft og følelse. Anbefaler den også, utrolig flott bok:) Ha en fin dag:)

  SvaraRadera
 4. Nyöversättningen har gjort mig väldigt sugen på att läsa Ulysseus. Det är kanske mer än man hinner på en sommar? Bröderna Karamazov började jag på en sommar för en del år sen, den vill jag ge ett nytt försök någon gång. Bergtagen skulle också vara bra sommarläsning, tror jag. Vi får se vad det blir..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ulysses finns i kurslitt till hösten så den måste jag ta itu med.

   Radera
 5. Jag borde verkligen läsa Stolthet och fördom. Särskilt nyfiken är jag över nyöversättningen.

  SvaraRadera
 6. Vilka spännande titlar du har valt! En dåres försvarstal läste jag alldeles nyss, mycket bra. Min trio finns här!

  SvaraRadera
 7. Jag råkade få ett tema i temat, här finns det.

  SvaraRadera
 8. Vad kul att du frågar om klassiker! Jag ska läsa alla svar alla skriver :)

  Titta gärna in på min blogg, jag har frågat dig 11 snabba!

  SvaraRadera
 9. Här kommer mina klassiker: http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.se/2012/05/tematrio-klassikersommar.html

  SvaraRadera
 10. Här är tre klassiker som jag kanske kommer att läsa i sommar: http://bohemianrhapsody.blogg.se/2012/may/tematrio-klassikersommar.html

  SvaraRadera
 11. Här kommer mina:
  https://lottensbokblogg.wordpress.com/2012/05/01/tematrio-sommarklassiker/

  SvaraRadera
 12. Vilke passande Tematrio för mig som försöker hållta igång klassikerläsningen här är mina klassiker: http://minbokvarld.blogspot.se/2012/05/klassiker-att-lasa-i-sommar.html

  SvaraRadera
 13. Har knåpat ihop tre böcker som jag tror räknas som klassiker :)

  http://granspira.wordpress.com/2012/05/01/tematrio-klassiker/

  SvaraRadera
 14. Här komemr våran trio! http://beasbokhylla.blogg.se/2012/may/tematrio-klassikersommar.html

  SvaraRadera
 15. Även jag har ett bidrag med sommarklassiker.

  http://lenasgodsaker.blogspot.se/2012/05/lyrans-noblesser-har-ett-tema-med.html

  SvaraRadera
 16. En dåres försvarstal läste jag för länge sen också, men jag minns inte vad jag tyckte om den, kanske också borde läsa om den?
  Stolthet och fördom har jag bara läst på engelska men oj vad bra den är!

  Här är min trio: http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/05/02/triss-i-klassiker/

  SvaraRadera
 17. Charles Dickens firar ju också jubileum i år, så jag kör på honom istället för på "Strindis", vars verk jag har läst bara har tyckt varit deprimerande. :P

  Här är min klassikertrio: http://bokmilaskogen.wordpress.com/2012/05/03/tematrio-klassikersommar/

  SvaraRadera
 18. Sent omsider hoppar jag på den här veckans tematrio också. Med ett boktips, en "skulle verkligen vilja läsa"-bok och slutligen en "jag skäms att säga det, men jag har inte läst"-bok. :)

  http://tinaottosson.wordpress.com/2012/05/03/tematrio-klassikersommar/

  SvaraRadera
 19. Här kommer min trio: http://nilmasbokhylla.wordpress.com/2012/05/03/tematrio-klassikersommar/

  SvaraRadera
 20. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera