torsdag 26 april 2012

Mitt i Drömbokhandeln

Ungeför halvvägs in i Drömbokhandeln av Laurence Cossé måste jag bara dela med mig av lite funderingar och fantasier. Det här är en bok som väcker stor lust hos mig, lust att ha en alldeles egen bokhandel att välja böcker till.

Mycket är för mig oklart i boken; vem är berättarjaget som dyker upp lite då och då och heter Ivan egentligen Ivan eller Van? Jag misstänker att svaren kommer så småningom.

En del andra saker har jag också klurat över, jag känner ju inte till alla de författare som nämns i romanen och ibland vet jag inte vilka som är påhittade och vilka som existerar i verkligheten. Men Tailleberne tror jag skulle kunna vara Le Clézio, se här bara hur väl beskrivningen passar in på en yngre version av honom:
Tailleberna var en storvuxen bildskön man i fyrtioårsåldern, blond, blyg och leende med lavendelblå blick. (sid 150)
de Winter vars målsättning är att uppnå "den yppersta förfining" skulle i min bokhandel kunna motsvaras av Horace Engdahl. Nu känner jag ju inte alls Horace "på riktigt", men det är så jag uppfattar honom.

Roligt är det också att spekulera i vilka böcker som finns med på vars och ens lista. Någon har med allt av Nabokov, jag känner mig nöjd med att i alla fall ha läst Lolita. Någon annan nämner att han har med författare från Indonesien och Nigeria. Det är ju självklart Pramoedya Ananta Toer med Burukvartetten och Chinua Achebe med klassikern Allt går sönder.

Drömbokhandeln är måste-läsning för alla boknördar, hundraprocentig läsglädje utlovas.

7 kommentarer:

 1. Den får jag nog allt läsa. Men här kommer en utmaning!

  SvaraRadera
 2. Den ligger och väntar. Efter din recension blir jag väldigt sugen just nu. Bara omslaget gör att man vill läsa den.

  SvaraRadera
 3. Känner detsamma. Måste läsa! Snyft . . .

  SvaraRadera
 4. Jag har längtat efter att läsa den sen jag först hörde talas om den i vintras, nu ligger den först i tur för läsning så snart jag är klar med Eld.

  SvaraRadera
 5. Nu har jag läst hela kvällen och är fortfarande förtjust. Inser att jag måste läsa ngt av Stendhal...

  SvaraRadera
 6. Ska läsa den i maj och ser mycket fram emot den.
  /bokmania

  SvaraRadera