onsdag 11 april 2012

Nils Holgersson på film

I dagarna två har hela familjen slagit sig ner framför TVn för att titta på Nils Holgersson och hans flygtur genom Sverige. Och vi blev faktiskt rätt nöjda alla tre. Filmatiseringen ändrade en del i Selmas berättelse, men den blev ändå bra. Handlingen känner säkert en del av er till: Nils är en lat, elak pojke som skjuter med slangbella på djuren. Som straff för hans försyndelser förtrollas han av hustomten och blir liten som en pyssling. Han reser på ryggen på tamgåsen Mårten genom Sverige och får lära sig ta ansvar och ta hänsyn till andra. Om han blir en snäll pojke har han en chans att bli stor igen.

Berättelsen är spännande och fungerar även för barn i skolåldern. Dottern tyckte att det ibland var otäckt, men mest lagom spännande. Och intressant med alla som blev kära i varandra. Svårt var det för henne att växla perspektiv och förstå varför tamgåsen inte ville följa med Mårten hem. Det ledde till intressanta samtal kring frihet, ansvar mot vänner, att vilja vara med sin familj o s v. Maken tycktes mest vara intresserad av det geografiska innehållet, medan jag mest gillade när Nils träffade Selma Lagerlöf.

6 kommentarer:

 1. Hej, blir det ingen tematrio denna veckan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bidde visst inte det, jag missade det helt. Samlar ihop mig tills nästa vecka :-)

   Radera
 2. Jag såg inte själv, för jag var sjuk och passade på att sova medan sonen satt klistrad...

  SvaraRadera
 3. Vad fint! Jag har nämnt denna anekdot i bloggen flera gånger men tycker den är värd att nämna igen. Som jag förstår det så var Nils Holgersson från början en beställning från Skolverket eller om det var något förlag, de ville ha en geografibok för barn. Selma levererade Nils Holgersson. Hon fick då ett telegram från skolverket där det stod ungefär: "Varför åker pojken på en gås? Och varför kan han prata med gåsen?" Selma svarade i ett kort telegram: "Obs. Pojken är magisk." Visst är det en fin anekdot?

  SvaraRadera