söndag 15 april 2012

Niceville, the movie

En elak bacill gjorde att min läsplan för helgen helt förstördes. Jag hade tänkt hinna läsa och recensera massor just denna helg. Nu blev det i stället en helg av TV-tittande och slösurfande. En av filmerna jag tittat på är Niceville, efter romanen med samma namn av Kathryn Stockett. Och nu tänker jag skriva ngt ovanligt, jag tycker nämligen att filmen är bättre än boken! I ärlighetens namn kanske detta mest beror på att jag ställer lägre krav på en film än en bok, men filmen var klart sevärd.

Om boken skrev jag så här: Niceville är en varm, engagerande, lättläst berättelse om orättvisor, segregation, mod och vänskap. Handlingen berättas rätt upp och ner, texten är lättläst och läsaren dras snabbt in i de svarta hembiträdenas vardag. På många sätt håller jag således med dem som öst beröm över boken. Men, i ärlighetens namn är allt karaktärerna i boken tämligen platta och ensidiga och på något sätt fäster inte de tragiska händelserna riktigt hos läsaren, boken blir helt enkelt lite för varm och (läs)vänlig.

I en bok ställer jag höga krav på nyanserad persongestaltning och jag gillar en mer komplex berättarstil. Men i filmen fungerar allt ypperligt. Blandningen av småputtig komedi och skildringen av ett vedervärdigt samhällssystem bärs upp av bra skådespelarprestationer, framför allt av de svarta hembiträdena. Så sitter ni sysslolösa en kväll; se filmen!

14 kommentarer:

 1. Jag såg nyligen filmen jag också, och även om jag verkligen gillade boken, håller jag med dig om att filmen var riktigt bra. Mysig och trevlig är den att titta på. Underhållande. Bra, helt enkelt :)

  SvaraRadera
 2. Jag tyckte så mycket om boken - sträckläste den - så jag har inte vågat se filmen för jag ville inte bli besviken. Nu litar jag på dig och ska absolut se den:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att du blir besviken, men det är såklart svårare om man verkligen älskar boken. Jag gillar t ex inte Harry Potter eller Sagan om Ringen-filmerna. Men älskar böckerna.

   Radera
 3. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Har både läst boken och sett filmen och tycker likadant som du. Tyckte att boken var lättläst och mysig, men för ytlig för att beröra på riktigt. På filmduken passade det bättre. Gillade 60-talsmiljöerna också. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja miljöerna var härligt skildrade.

   Radera
 4. Kul att du gillade filmen. Jag borde se den.. :) Boken tyckte jag var kanonbra, men jag har inte vågat se filmen eftersom det är så lätt att bli besviken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att de flesta kommer att gilla filmen också.

   Radera
 5. Nu vill jag verkligen se filmen! Har hört flera personer/bloggare säga att filmen är minst lika bra som boken och att man absolut inte blir besviken. Film- och popcornkväll planeras!

  SvaraRadera
 6. Tyckte också verkligen om filmen, men inte så pass att jag tyckte bättre om den än om boken. Däremot har de verkligen lyckats med castingen och de skildrar mor/dotter-relationen lite annorlunda än i boken, helt ok dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att även de som verkligen gillade boken även gillar filmen :-)

   Radera
 7. Jag läste precis ut boken och gillade berättelsen. Det här kanske är en bok där man kan se filmen utan att bli besviken, där filmen tillför något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte att filmen tillförde utan att förenkla och ta ifrån.

   Radera