fredag 13 april 2012

Italien

Inspirerad av gårdagens Babel och inslaget om alla intressanta nya italienska författare fick mig att börja fundera över vilka italienare jag läst. Hur jag än letar i minnet finner jag inte fler än en handfull.

Gå dit hjärtat leder dig av Susana Tamaro blev på 90-talet en stor bästsäljare och kallades för 90-talets kvinnoroman. Romanen är fint skriven och handlar om relationerna mellan tre generationer kvinnor.

Som ni säkert förstår av Claudio Magris är en av de vackraste kärleksskildringar jag läst. På knappt 50 sidor ställer författare alla de viktiga frågorna om livet, döden och kärleken.

I Är detta en människa?/Fristen av Primo Levi analyserar författaren hur människan kan förmås att utföra otänkbara handlingar, under vissa betingelser.

Montedidio av Erri de Luca är en osentimental, gripande skildring av människans längtan efter närhet och en vacker, ömsint berättelse om den första spirande kärleken.

I Onda stenar av Milena Agus berättar ett barnbarn om sin mycket speciella farmor. Att låta berättarrösten vara barnbarnets skapar en intim, varm känsla, en upplevelse av att man som läsare får ta del av familjehemligheter.

I Kärleken är dödens motsats berättar Roberto Saviano om den sjuttonåriga Maria som just mist sin pojkvän Enzo.Här finns tips på italiensk litteratur som kan köpas för tillfället. Jag skulle vilja läsa många av böckerna, framför allt Om en vinternatt en resande av Italo Calvino, Rosens namn av Umberto Eco och Avskedsbrev av Valeria Parrella.

6 kommentarer:

 1. Blev också toksugen på Italien efter att ha sett babel. Min lista över läst är mycket kort, kansk har jag inte läst något alls. Minnet sviker mig. Maken har läst Saviano men annars tomt. Ska verkligen hålla utkik efter italienare inför sommaren;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste verkligen läsa Onda stenar, Anna!

   Radera
 2. Har gillat både "Jag är inte rädd" och "Långt, långt härifrån" av Niccolò Ammaniti som inte är rädd att kritisera det italienska samhället. "Mellan himmel och jord" var jag lite besviken på men såg på Adlibrislänken att han kommt med ännu en (Festen kan börja) - fast beskrivningen "galen satir" får mig att tveka lite....

  SvaraRadera
 3. trevar mig fram i den italienska litteraturen med mina originalspråksläsningsförsök, så grazie mille för info till littlänk och Babel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod, vad det nu än heter på italienska. Mitt italienska ordförråd inskränker sig till diverse fotbollstermer.

   Radera