onsdag 19 oktober 2011

Augustnominerade Vita

Vid en närmare titt på årets Augustprisnominerade upptäckte jag att jag ju visst känner till en av författarna! Sara Lundberg är nominerad med sin bilderbok Vita streck och Öjvind. Och Vita har vi läst om och verkligen gillat i vår familj. Här kommer därför i repris recensionen av den första boken om Vita, tjejen som målar de vita strecken på gatorna, ni vet.

Vita streck av Sara Lundberg, utgiven av Alfabeta Bokförlag, 2009.

Vet ni vem det är som målar alla de vita strecken på vägarna? Jo, det är en flicka som heter Vita. Hon målar alltid raka streck och emellanåt ett övergångsställe, eller två. Vita målar strecken på vägen för att bilarna ska kunna hålla reda på var de kör. Men ibland blir det problem ändå och då dyker gubben Grön och gubben Röd upp för att hjälpa till. Fast egentligen kanske de mest stökar till. Gubbarna bor i Vitas rosett och de gillar att sjunga sånger för bilar som inte kör som de ska.

Vita streck är dotterns senaste favoritbok. Berättelsen är fantasieggande, samtidigt som den förmedlar lite trafikkunskap. Vi har numer fullständig kontroll över var det finns vita streck och var man kan tänka sig att Vita snart ska måla. Dottern har utvecklat ett intresse för vägbyggen och håller noga uppsikt över trafiken när vi är ute och kör. Om man gör minsta lilla överträdelse får man sig en skopa ovett... Läsning av boken ger tillfällen till pedagogiska samtal om trafiken, men även fantasifulla funderingar kring vem det är som tänder lamporna längs vägen.

Texten är enkel och boken passar därmed även lite yngre förskolebarn. Illustrationerna är härligt färgsprakande, oerhört roliga och fyllda av spännande detaljer.

Sammantaget är detta en mycket bra bok som kombinerar pedagogik och fantasi på det bästa tänkbara sätt. Rekommenderas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar