tisdag 20 september 2011

Ynari flickan med de fem flätorna

Ynari flickan med de fem flätorna av Ondjaki, utgiven av Bokförlaget Trasten, 2010

Ynari flickan med de fem vackra flätorna, älskar att promenera på ängarna, lyssna på fåglarna och sitta nere vid floden och titta på fiskarna. En kväll möter Ynari en pytteliten man. Trots att han är så liten blir Ynari inte rädd. Ynari och Lilleman lär känna varandra och de tycker mycket om att leka med ord. På dagarna samtalar de om ords betydelser och på nätterna drömmer Ynari om resor till främmande platser. Ynari får även följa med Lilleman till hans by, där får hon lära sig att hitta på och att utplåna ord. En dag bevittnar Ynari och Lilleman ett krig, detta leder till att Ynari bestämmer sig för att hitta sin egen magi och utplåna krig. Med hjälp av sina nya kunskaper om ord och de fem magiska flätorna lyckas Ynari få fem byar att sluta kriga.

Ynari flickan med de fem flätorna ar skriven av en ung angolansk författare och berättelsen är både en klassisk saga och en mycket "afrikansk" berättelse. Kanske är det bokens värme och speciella humor som gör att den känns lite annorlunda än västerländska berättelser. Dessutom finns djuren och naturen med på ett mycket påtagligt sätt, vilket skapar en fin motvikt till magin, en bra balans. Sammantaget lyckas författaren väva ihop en mycket trösterik, vacker berättelse av drömmar, vishet, vänskap och kärlek.

Texten är poetisk och lättläst med rytmiska upprepningar. Illustrationerna förstärker den magiska stämningen med sin lite naiva stil och varma färgtoner. Boken innehåller mycket text och lite ovanliga, utmanande tankegångar, varför jag tror att boken vinner på att läsas i kortare avsnitt, med samtal mellan. Det här är en berättelse som passar för barn som nyligen börjat skolan och det skulle glädja mig mycket om den lästes just i skolan.

Dottern på 6 år är ännu lite för ung att själv förstå berättelsens innebörd själv. Men, med viss anpassning av texten och en del samtal kan även en 6-åring fascineras av tanken att ord kan förändra världen och utplåna allt ont. Det här är dessutom en bok som mamman i vår familj tycker oerhört mycket om, tänk så mycket man kommer att kunna förändra i världen när barnen förstått att de kan styra allt genom sina ord. Ynari flickan med de fem flätorna väcker en gammal favoritsång till liv inom mig igen:

"I natt jag drömde, något som jag aldrig drömt förut.
Jag drömde det var fred på jord, och alla krig var slut.

Jag drömde om en jätte sal, där stadsmän satt i rad
Så skrev de på ett konvolut, och reste sig och sa:

"Det finns inga soldater mer, det finns inga gevär.
Och ingen känner längre till, det ordet militär"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar