lördag 24 september 2011

Varför gråter pappan?

Varför gråter pappan? av Kristina Murray Brodin och Bettina Johansson, utgiven av Olika Förlag, 2011.

Alvdis och Hamsa får syn på en pappa som sitter utanför staketet och gråter. Varför gör han det, tro? Har någon slagit honom? Eller är han kanske hungrig? Har han kanske ont i magen? Eller är han kanske trött för att hans bebis skriker hela tiden? Det finns många olika orsaker till att man kan vara ledsen, tänker Alvdis och Hamsa. Till slut frågar de pappan varför han är ledsen och får då till svar att han gråter för att han är jätteglad att han snart ska träffa sina barn.

Jonna Fries på Smålandsposten kallade den här boken för en känslodeckare för små barn i sin recension. Det tycker jag är en mycket träffande beskrivning. På ett mycket finurligt sätt får läsaren följa barnens sätt att fundera kring varför någon kan tänkas vara ledsen, samtidigt som de på barns vis hela tiden väver in sin egna upplevelser. Boken blandlar humor och allvar på ett mycket charmigt och underhållande sätt samtidigt som den förmedlar viktiga insikter till den lilla "läsaren".

Jag har tidigare skrivit mycket positivt om Kristina Murray Brodin och Bettina Johanssons böcker Tyranno, Maskerad och Världens mamma och en katt. Även den nya boken faller både mig och dottern i smaken. Det som bland annat karaktäriserar både text och bild är att normer bryts i parti och minut, utan att man gör så stor affär av det. Som vanligt innehåller texten "multietniska referenser" (vem älskar inte falafel?), sorgliga eller otäcka moment och humor på barns vis. Illustrationerna förstärker de normbrytande inslagen, de är expressiva och innehåller många roliga detaljer.

Sammantaget är Varför gråter pappan? en både rolig och tankeväckande liten bok som passar barn i förskoleåldern. Läsning rekommenderas!

2 kommentarer:

  1. Maria M från jobbet : )24 september 2011 kl. 09:31

    låter som en riktigt mysig bok <3

    Hoppas du har det fantastiskt bra!

    SvaraRadera