torsdag 1 september 2011

Jorden Runt 3 - Sydamerika

Trots att vi är en hel månad försenade ger vi oss nu iväg till nya resmål. Månadens resstopp gör vi i Argentina, Peru och Antigua och Barbuda. Hoppas ni hittar något som tilltalar er bland de utvalda böckerna. Nedan finns korta beskrivningar av dem, de är som vanligt lånade från förlagen och bokhandeln.


En historia om läsning - Alberto Manguel (Argentina)

Från lertavla till hypertext, Alberto Manguel tar oss med på en resa genom läsandets märkliga och lidelsefyllda historia. En historia som sträcker sig över 6000 år. Det blir en färd med många stopp, omvägar och avstickare.
En historia om läsning är en lärd och lysten bok som man läser som en äventyrsroman. Det handlar om bibliotek och bokskatter, om tillåten och förbjuden läsning, om boktjuvar och bokbrännare och om egendomliga läsmaskiner. Vårt sätt att läsa är nyckeln till hur vi uppfattar världen omkring oss. På ett mer privat plan ser vi hur de böcker som blivit verkligt betydelsefulla för oss speglar vår egen livshistoria.

Alberto Manguel, bosatt utanför Paris, föddes i Buenos Aires där han i ungdomen läste högt för den blinde Jorge Luis Borges. På svenska har han också givit ut Läsa bilder.


Tant Julia och författaren - Mario Vargas Llosa (Peru)

Den artonårige Varguitas, Mario Vargas Llosas alter ego, kämpar som nyhetsreporter på radiostationen Radio Panamericana där bolivianen Pedro Camacho är stjärna. Demonförfattaren Camacho håller igång ett halvdussin melodramatiska radioserier och lyssnarskarorna och reklamintäkterna ökar för var dag som går. Varguitas förälskar sig samtidigt, högst olämpligt enligt släkten, i den fjorton år äldre frånskilda tant Julia. Tillsammans rymmer de undan familjens rysliga hotelser och lyckas slutligen hitta en byborgmästare som viger dem. Varguitas och Julias osannolika kärlekshistoria varvas i denna burleska och fartfyllda roman med Pedro Camachos alltmer surrealistiska radioserier. Berättelserna sammafaller till slut i ett myller av röster i den sjudande staden Lima.


Annie John - Jamaica Kincaid (Antigua och Barbuda)

Missa inte nyutgåvan Jamaica Kincaids moderna klassiker Annie John. En vacker, smärtsam och känslig skildring av en ung flickas uppväxt, om kampen att hitta och förstå sig själv, och om hur litet steget kan vara mellan stark kärlek och hat. Annie John har en lycklig och bekymmerslös barndom på ön Antigua i Karibien. Tio år gammal är hennes favoritsysselsättning att se på när modern plockar fram minnen ur den gamla koffert som rymmer hela hennes liv. Men Annie är inte tio år för evigt. Hon förändras, hennes kropp förändras - allt förändras. Den kärlek och trygghet hon känt i moderns närhet blir sårig, och övergår till motvilja och otrygghet. Den egensinniga Annie inleder istället passionerade kompisrelationer med sina jämnåriga, som hon varje gång snabbt växer ur. Hon är en ständig revoltör och samtidigt bäst i klassen.

Med ett nyskrivet förord av författaren Mats Kempe.

7 kommentarer:

 1. Aha, jag som lagt upp nästa resas böcker i min läsutmaning och kände mig så nere för att jag inte hunnit läsa en enda av den här månadens fast alla verkar intressanta! Så nu blir det plötsligt mer tid.........

  det låter ju väldigt bra.....

  SvaraRadera
 2. Vad tur, jag som trodde jag missade augustis bok. Har lånat hem Annie John från biblioteket och ser fram emot att få läsa den i september istället!

  SvaraRadera
 3. Ser fram emot den här resan i höst. :-)Hoppas du fortsätter med de här Jorden Runt resorna. De får i alla fall mig att hitta nya bra böcker som jag inte kanske läst i vanliga fall. :-)

  SvaraRadera
 4. Jag tjuvstartade, gjorde ett inlägg på min blogg http://kajsastina.blogspot.com/2011/08/augusti-manads-bokresa-jorden-runt-3.html
  Orkade inte läsa klart Julia och författaren men satsar på de andra två.

  SvaraRadera
 5. Jag som ligger i fas har beställt och fått hem nordamerikas och Kanadas böcker nu i september och kommer att hålla mig till det ursprungliga programmet (hoppas jag åtminstone).

  SvaraRadera
 6. Underbart att resan är igång igen! Hänger inte med till Sydamerika, men sen så!

  SvaraRadera
 7. Cicci, jag kommer nog att fortsätta, fast inte nästa år. Då kommer utmaningen i stället att kallas Norden Runt på 8 månader ;-)

  SvaraRadera