tisdag 5 juli 2011

Fjärde juli, en dag efter

Lite amerikanska tips hade jag tänkt bjuda på igår, men det glömdes bort i dessa semestertider. Därför kommer detta inlägg idag i stället. Jag läser inte så mycket amerikansk litteratur och jag har ännu inte läst flera av de stora omtalade, Paul Auster och Jonathan Safran Foer har jag t ex inte stiftat bekantskap med. En del klassiker står olästa och väntar i min bokhylla, bland dem finns t ex Vredens druvor av John Steinbeck och Dödssynden/To kill a mockingbird av Harper Lee. Men en del bra klassiker, underbara Nobelpristagare och samtida författare har jag ändå läst. Här kommer tips på några av mina favoriter.


Vägen av Cormac McCarthy

En far och hans son vandrar genom ett svartbränt landskap, så gott som allt liv på jorden är utsläckt, mörker råder. I denna postapokalyptiska värld överlever den starke, här finns inte längre lagar och moral. Vägen är en oerhört gripande berättelse om en far och hans son och en fruktansvärd skildring av livet efter jordens undergång. Stämningen är suggestiv, närmast hypnotisk i sin tomhet, författaren har vävt en väv så tät att man blir helt instängd i den.


Vad jag älskade av Siri Hustvedt

Vad jag älskade handlar om vänskapen mellan två män - Leo och Bill - om deras äktenskap och deras söner. Inledningsvis ger boken ett rätt så pretentiöst intryck, men det kommer en vändning i handlingen och därefter är romanen helt lysande. Författarens styrka är framför allt att på ett lyhört sätt gestalta den vanliga människan med hennes rädslor, styrkor och brister. Det här är en oerhört fin skildring av livets svårigheter och glädjeämnen.


Påminnerskan av Anne Tyler

Anne Tyler är en av mina favoritförfattare och en mycket pålitlig sådan. Hennes romaner är skickligt komponerade, hon formar sina huvudpersoner med sympatisk värme och varsamhet. Texterna är lättlästa och innehåller mer klokheter än man i förstone inser. Berättelsen om pensionären Liam, med sin partiella minnesförlust, är underfundig och underhållande. Romanen kan beskrivas som en utvecklingsroman, som utspelar sig i pensionsåldern.


Den store Gatsby av F Scott Fitzgerald

"Gatsby" är en av den moderna litteraturens mest uppmärksammade romaner, känd för skildringen av den dekadenta tidsandan efter första världskrigets slut. Romanen innehåller också ett porträtt av en kompromisslös man som förtärs av kärlekslängtan. Detta är en läsvärd klassiker, som stannar kvar hos läsaren länge efter att de sista tonerna klingat ut. "Som båtar mot strömmen kämpar vi framåt och drivs ständigt tillbaka till det förflutna."


Det stora huset av Nicole Krauss

Det stora huset kräver koncentration och trollbinder från första stund. I romanen får vi följa fyra huvudpersoner i olika delar av världen, det som binder dem samman är ett skrivbord. På ytan är detta en fängslande berättelse, på ett djupare plan skildras människans svårighet att hantera vår förgänglighet. Detta är en roman som väcker starka känslor, den påminner om våra egna förluster och vår längtan efter det som en gång var.


Envar av Philip Roth

"Ålderdomen är inte en kamp - ålderdomen är en massaker." Detta är kontentan av romanen, där vi får följa huvudpersonen från barndomen till ålderdomen, då han slutligen förlorar kampen mot sjukdom och lidande. Språket är lättläst och fritt från sentimentala floskler, det har ett driv som gör att man har svårt att lägga ifrån sig boken. Det rena språket kombinerat med den osminkade skildringen av huvudpersonen gör Envar till en mycket läsvärd roman.


Älskade av Toni Morrison

Älskade är Toni Morrisons mest kända roman och den skildrar det brutala slaveriet i sydstaterna. Den svarta kvinnan Sethe bor med sin tonårsdotter Denver i ett hemsökt hus i Ohio. Inbördeskriget är slut och slavarna har befriats. Men Sethe förtärs av skuld och längtan efter den döda dottern Beloved, som kommer tillbaks till modern på olika sätt. Språket är poetiskt och vackert och handlingen förs framåt via tillbaka- och sidoblickar och drömliknande sekvenser.


Easter Parade av Richard Yates

"Ingen av systrarna Grimes skulle få ett lyckligt liv, och i efterhand föreföll det alltid som om problemen började med föräldrarnas skilsmässa. Denna inträffade år 1930, då Sarah var nio och Emily fem." I romanen får vi följa systrarna Emily och Sarah från 1930- till 1970-tal. Skildringen av den amerikanska medelklassen och förändringen över tid är intressant och fängslande. Författarens styrka är att gestalta kvinnor på ett mycket inkännande sätt.


Mörkt vatten av Joyce Carol Oates

På väg hem från en fest kör den berusade senatorn ner i vattnet. Medan han lyckas ta sig ur bilen, sitter hans unga följeslagerska fast. Rasande kritisk är författaren mot överhetens cyniska utnyttjande och den undergivnas lojalitet och offervilja. Omkvädet "det mörka vattnet fyllde hennes lungor och hon dog" väcker fasa, man värjer sig mot det man vet ska komma. Det här är en skrämmande bra roman, en roman man sträckläser med hjärtklappning.


Lark & Termite av Jayne Anne Phillips

En ung man stupar i Korea, samtidigt som hans son föds med en omfattande funktionsnedsättning i USA. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. Romanen innehåller nyanserade och psykologiskt trovärdiga personteckningar. Författarens osentimentala skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död, gör läsningen av boken till en av årets höjdpunkter.


Den gamle och havet av Ernest Hemingway

Detta är berättelsen om Santiago, en gammal man som fiskar ensam i sin båt utanför Kubas kust. Efter 84 dagar utan napp får Santiago en stor, stark svärdfisk på kroken. I stället för att låta sig halas in, drar fisken den gamle allt längre ut till havs. Santiago börjar förstå att det här kommer att bli en kamp på liv och död. En storslagen berättelse i all sin enkelhet, skriven på ett stramt, återhållsamt språk som uttrycker och väcker ömhet.


Borta med vinden av Margaret Mitchell

Det här är en roman som verkligen speglar USAs olika sidor, här finns krig, drama, enfald, ytlig självupptagenhet, vänskap och generositet. Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler, men jag vill gärna rekommendera boken. Romanen är en storslagen skildring av inbördeskriget i Amerika, av svåra livsvillkor, obändig livsvilja och våldsam passion.

9 kommentarer:

 1. Fin lista, det är bara fyra av böckerna som jag inte har läst...

  SvaraRadera
 2. Härlig lista med många mkt bra böcker! Lark&Termite ligger i min hög och väntar så fint på sin tur. DEt får bli högsommarens amerikan hos mig. Ser fram emot all läsa mer om vad du tycket om det stora huset!

  SvaraRadera
 3. Hoppas något passar er!

  Anna, jag tycker så otroligt mycket om Det stora huset att jag inte vet hur jag ska kunna recensera den.

  SvaraRadera
 4. Jag tyckte också mycket om Det stora huset men tycker ännu mer om Kärlekens historia. Underbara romaner som man säkert kan läsa mång, många gånger!

  SvaraRadera
 5. Vägen är en av de starkaste läsupplevelser som jag haft någonsin. Jag läste den på engelska och språket blir ännu tätare på originalspråk tycker jag. Svart, poetisk, kärleksfull och urhemsk på samma gång.

  SvaraRadera
 6. Ah, The Road lånade jag nyligen. Ser fram mot att läsa den.

  SvaraRadera
 7. Vägen gav verkligen en stark läsupplevelse.

  SvaraRadera