tisdag 7 juni 2011

Tematrio - Flaggdagen

Nationaldag var det igår och det gjorde att jag glömde att det var måndag och därmed tematriodag. Veckans tema handlar såklart om vår inhemska litteratur. Berätta om tre bra svenska böcker som du läst sedan förra nationaldagen!


1. I Absint av Niklas Rådström hittar författaren och hans hustru en liten blåmesunge som fallit ur boet. De tar hand om honom efter bästa förmåga och ger honom namnet Absint. Under sommaren växer Absint till sig, kanske kommer han en dag att kunna återförenas med de vilda fåglarna i trädgården. Det här är en underbar, filosofisk berättelse om livet, skrivet på vackert, lyriskt språk.

2. I Farmor och Vår Herre av Hjalmar Bergman växer farmor upp i ett fattigt hem, hon är sparsam och noga med att få det som är hennes. Så småningom gifter hon sig med ägaren till den Borckska gården, en svag man som låter farmor styra. I Farmor och Vår Herre finns ett humoristiskt beskrivet persongalleri, lustiga händelser, underliggande tragedier och frågan om allt är som det verkar vara.

3. I Mot ljuset av Elin Boardy följer Elly med sin syster Annie och hennes nyblivne make Laurids på bröllopsresa till Malaysia. Med på resan finns även Laurids barndomsvän Niels, en ung man med en stark känsla för rättvisa och klasskamp, och plantageägaren Thomsen. Under vistelsen i Malaysia kommer Elly att omvärdera sin kvinnoroll, uppleva en kärleksaffär och skapa en ny identitet. På avskalad prosa skapar författaren en drömlik, suggestiv stämning. Berättarstilen är återhållsam, lågmäld och detaljerad. Läsaren lockas in i en bedrägligt händelsefattig berättelse, men luften vibrerar av hetta, under den polerade ytan pyr starka känslor.


"Instruktioner"

Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

6 kommentarer:

 1. Jag har skrivit ett inlägg här:
  http://emmapafo.blogspot.com/2011/06/tematrio.html

  SvaraRadera
 2. Oj, jag har inte läst eller hört talas om någon av böckerna i veckans trio! Kul med boktips!

  SvaraRadera
 3. Nu finns en trio hos mig: http://wp.me/p10aY1-1x6

  SvaraRadera
 4. Trio med tips hos mig - http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2011/06/tematrio-flaggdagen.html

  SvaraRadera
 5. Har du läst Rådströms Vad du vill? Shakespeare + Bokmässan i ett!

  SvaraRadera
 6. Hej Lyran. Nu har jag också skrivit om tre böcker! Jan
  http://janivarberg.blogspot.com/2011/06/om-tre-bra-svenska-bocker.html

  SvaraRadera