måndag 11 oktober 2010

Tematrio - Önskade Nobelpristagare

Jag kan inte med bästa vilja i världen säga att jag är nöjd med Akademiens val av Nobelpristagare. Kanske jag ändrar mig om jag läser mer av honom, vi får se. Men, veckans tema handlar om författare vi hellre velat ge priset. Berätta om tre författare som du velat ge Nobelpriset i år! Motivera gärna.

1. Allt går sönder av Chinua Achebe handlar om den stolte krigaren Okonkwo, hans familj och by vid en tidpunkt i historien då de vita männen för första gången dyker upp. Romanen skildrar kollisionen mellan igbofolkets livsstil och de missionerande brittiska kolonisatörerna. Berättelsen är mycket fängslande, igbofolkets myter och traditioner skildras utan vare sig förskönande eller förklenande, som läsare får man (viss) förståelse för en annan kultur. Chinua Achebe får idag blir mitt val av representant för de författare som skriver om ett historiskt och ett nutida förtryck av den s k "tredje världen".

2. En ung man dödas i krigets Korea, samtidigt som hans son föds med en omfattande funktionsnedsättning i USA. I skärningspunkten mellan liv och död får fadern och sonen kontakt. Författarens osentimentala skildring av ett hårt vardagsliv, kombinerat med närmast magiska, symboliska inslag i gränslandet mellan liv och död, gör läsningen av denna bok till en av årets höjdpunkter. Romanen är Lark & Termite, författaren är Jayne Anne Phillips och för denna underbara roman vill jag förära henne Nobelpriset. J A P har en sällsynt förmåga att förmedla vad människor med brister i sin kommunikationsförmåga tänker och upplever.

3. Mitt tredje val av Nobelpristagare är Isabel Allende, en fin representant för latinamerikansk litteratur. Andarnas hus handlar om en udda familjs öden under flera generationer. Vi får möta den koleriske Esteban, den klärvoajanta Clara och deras barn och barnbarn i en helt underbar latinamerikansk skröna som utspelar sig mot bakgrund av landets (Chiles) politiska situation. Härlig blandning av realism och magi, berättarglädje och fängslande personporträtt. Det här är en roman som väcker skratt, sorg och avsky hos läsaren, det är en roman som bjuder in läsaren i en ny värld.


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er! Lycka till!

8 kommentarer:

 1. En av de första jag kom på var faktiskt också Isabel Allende, så hon fick plats hos mig med. Här är hela min lista:

  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/10/11/tematrio-om-onskade-nobelpristagare/

  SvaraRadera
 2. Tre styckna författare finns HÄR

  Jayne Anne Phillips och Chinua Achebe är bra författare.

  SvaraRadera
 3. Här är min lista:

  http://afractionoftheweb.blogspot.com/2010/10/tematrio-onskade-nobelpristagare.html

  SvaraRadera
 4. 1. Ja, Fosse får ursäkta, men Norges (och Nordens?) vassaste kandidat heter Kjell Askildsen. En mycket sparsmakad och formsträng herre som skriver virtuosa noveller, svartsynt och gammelmansbeskt och förbannat roligt.
  Börja med: Hundarna i Thessaloniki.

  2. Den kurdiske författaren Salim Barakat är dels en fascinerande poet, fullt i klass med landsmannen Adonis (som han ibland kan påminna om), men framför allt en mycket egenartad och mångsidig romanförfattare med ett språk som inte liknar någon annans.
  Börja med: Fjädrarna.

  3. Även om vadslagningsbolagen redan har uppmärksammat honom vill jag slå ett extra litet slag för Ngugi wa Thiong'o från Kenya. Varför har inget svenskt förlag nappat på att översätta Wizard of the Crow, nu när han ändå skulle till bokmässan och allt?
  Börja med: Om icke vetekornet eller Djävulen på korset eller Wizard of the Crow.

  (Men i princip håller jag med om Achebe också.)

  SvaraRadera
 5. Nu finns tre värdiga kandidater hos mig! Spännande att läsa andras förslag också.

  SvaraRadera
 6. Bra val av dig Lyran! Mina förslag hittar ni på bloggen:
  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2010/10/tematrio-onskade-nobelpristagare.html

  SvaraRadera
 7. Ja, jösses den var en tankeställare! Mina förslag finns nu på min blogg
  http://preciousfragmentation.blogspot.com/2010/10/tematrio-onskade-nobelpristagare.html

  SvaraRadera
 8. Har svarat på min blogg:
  www.cinnamonbooks.wordpress.com

  SvaraRadera