lördag 9 oktober 2010

Nobelpriset 2011

Skam den som ger sig, nu ska här läsas blivande Nobelpristagare. Förr eller senare kommer vissa av nedanstående författare att erhålla priset. Och får de inte priset, har läsningen av deras romaner ändå sannolikt berikat mitt läsliv.

Jag är i ärlighetens namn inte särskilt förtjust i valet av årets Nobelpristagare. Men eftersom jag bara läst en halv bok av honom känns det inte riktigt rättvist att vara alltför kategorisk i mitt omdöme. Men visst, jag upplevde skildringarna av de sexuella mötena mellan den vite mannen och den unga svarta "infödingsflickan" som "gubbiga" i den del av Paradiset finns om hörnet jag läste. Jag har nu på Babel hört hur experterna samstämmigt hävdar att mitt intryck är fel, fast det är ju inte så säkert att jag ändrar åsikt bara för det. Däremot ska jag ge boken en chans till och jag ska läsa något ur författarens tidiga produktion. Jag ska försöka att fördomsfritt läsa innan jag förfäktar några åsikter om hans texter. Men, den nyliberala inställning Vargas Llosa omfattar kommer jag aldrig att uppskatta. Jag begriper heller inte hur man ska göra skillnad på författarens mycket tydliga politiska profil och hans texter. Skulle den politiska inställningen och människosynen vara en så tunn fernissa att den inte får genomslagskraft i en författares alster? Nåväl jag ska läsa innan jag uttalar mig vidare.

Åter till de kommande pristagarna, här är en lista på författare jag ska försöka läsa innan det är dags att presentera nästa års Nobelpristagare:

Paul Auster
Don DeLillo
Haruki Murakami
Michael Ondaatje
Peter Carey
Claudio Magris
Assia Djebar
Nuruddin Farah
Ngugi wa Thiong'o

Kom gärna med heta tips på kommande pristagare!

8 kommentarer:

 1. Jag har bara läst Auster och Ondaatje i listan men "Den engelske patienten" älskade jag ju och Paul Auster är en stor favorit som jag definitivt vill läsa mer av. Murakami ska jag läsa i höst eftersom jag tagit mig an "Fågeln som vrider upp världen" i tegelstensutmaningen.

  SvaraRadera
 2. En lyriker får du allt ta med :-) Jag föreslår Ko Un (Adam Zagajewski har jag inte läst något av men jag tror att han väl skulle vara värd ett nobelpris!)

  SvaraRadera
 3. Har nog också lite svårt att köpa att det *politiska* inte finns med i deras uttagning av pristagare.
  Särskilt som han dessutom har varit president kandidat. Så står han även för fri narkotika handel?!
  Tycker att han är gubb sjuk i alla fall oavsett vad som sades på Babel. Har läst Bockfesten, Paradiset runt hörnet och Kriget vid världens ände tror jag den heter.
  Jag skulle kunna tänka mig författaren som skrev kvartetten i Indonesien som vi läste nu i år på Jorden runt resan. Annars så kan jag gärna se att några av dom du redan har föreslagit kommer att vinna.
  Har dock inte läst böcker utav alla du radade upp.
  Kram:)

  SvaraRadera
 4. Ondaatje ska jag kika efter på Bokbörsen, Helena.

  Ja jag ska väl försöka mig på lite lyrik så småningom. Men det tar emot lite...

  Toer är tyvärr avliden, annars vore han en given kandidat. Likaså Lispector och Bolaño.

  SvaraRadera
 5. Jag har inte läst något av årets nobelpristagare. Och kände mig väl inte heller helt sugen på att göra det efter att ha läst på. Men man måste kanske inte gilla en författares åsikter och idéer för att gilla böckerna? Kanske kan en författares förmåga att få en att se in i en annan föreställningsvärld vara det som är genialt och nobelprisvärt?

  SvaraRadera
 6. Chimamanda Ngozi Adichie hoppas jag på. Men hon är född 1977 och har väl mer att bevisa.

  SvaraRadera
 7. Jag älskar Paul Auster. Har läst flera av hans böcker. Han har hängt med mig i några år nu, och hans skrivande är helt fatastiskt! Och berättelserna är så snygga.

  Ja, Auster rekommenderar jag varmt. Både som nobelprisvinnare, men främst som ett författarskap som är intressant att lära känna.

  SvaraRadera
 8. Du skulle kunna fundera över Harry Mulisch och/eller Cees Nooteboom - två holländare som inte står helt utanför spekulationerna. Mulisch är mest trolig om det skulle bli nån av dem, men Nooteboom skriver kortare böcker.

  Ondaatjes Anils skugga som handlar om en rättsläkare och folkmord på Sri Lanka är intressant om man vill läsa något annat än den stora hiten Den engelske patienten, och se något annat av världen än det koloniala efterspelet kring andra världskriget.

  Och jag undrar jag om du kommer gilla Auster. Även om jag gillar honom, så tror jag inte att han kommer att få Nobelpriset. Då är nog faktiskt Roth en säkrare kandidat, och McCarthy ett ännu säkrare kort. Att de alla tre skulle få priset i denna mördande konkurrens bedömer jag vara osannolikt.

  SvaraRadera