torsdag 21 oktober 2010

Buddenbrooks - filmen

Buddenbrooks är ett påkostat kostymdrama som baserar sig på Nobelpristagaren Thomas Manns roman, med samma namn. Här skildras tre generationer av den mäktiga familjen Buddenbrook, en köpmannafamilj bosatt i Lübeck. Vi får följa familjens vedermödor och glädjeämnen under 1800-talet och se dess glanstid och dess undergång.

Jag brukar uppskatta kostymdramer och släktsagor, men den här filmen blir undantaget som bekräftar regeln. Trots att berättelsen ursprungligen, sannolikt, är mycket bra, blir det platt fall i filmen. Man hinner inte alls lära känna huvudpersonerna, deras drivkrafter blir mycket schematiskt gestaltade och deras ageranden omöjliga att förstå och relatera till. Det här är urtypen av film där man i stället bör läsa boken. Och det tänker jag göra.

3 kommentarer:

  1. Jag såg filmen efter det att jag läste boken- och jag tyckte att det var ett riktigt bottennapp till film. Jag håller med dig i det du säger!

    SvaraRadera
  2. Då ska jag inte längre överväga att se filmen... Boken däremot - den är fantastisk!

    SvaraRadera
  3. Boken står i min hylla och väntar.

    SvaraRadera