fredag 1 oktober 2010

Bokgeografi - Italien

Mer Bokgeografi från Enligt O. Italien handlar för mig mer om fotboll än om litteratur, vi får se hur jag lyckas med veckans utmaning. Denna vecka vill O således att vi besvara följande frågor/uppmaningar:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Italien eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Är detta en människa av Primo Levi beskriver i detalj vad en människa är kapabel att göra för att överleva. Läsningen är emellanåt plågsam, men mycket angelägen!

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Italien. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Elsa Morantes Historien finns med på Världbibliotekets 100-lista och romanen beskrivs som ett "skri av smärta och en protest mot krigets människoslakt. Men under den skakande skildringen finns en vision om att en ­annan värld är möjlig" (Margareta Zetterström i SvD). Elsa Morante räknas till en av de mer betydelsefulla under efterkrigstiden, Historien klassas som hennes mästerverk.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Italien, som du inte läst, men är nyfiken på.
Nobelpriskandidaten Claudio Magis I blindo sägs blanda historia och fiktion. Romanen handlar bl a om dansken Jørgen Jørgensen, som blir kung av Island, lever ett vilt liv i England, döms till döden, men i stället deporteras till Tasmanien.

2 kommentarer:

  1. Jag har blivit en sådan mes, klarar inte av att läsa för plågsamma böcker, annars låter ju Primo Levi otroligt intressant.

    SvaraRadera
  2. Levi är läsvärd och ibland något teoretiserande vilket skapar en nödvändig distans till ämnet. Testa.

    SvaraRadera