fredag 23 april 2010

Världsbokdagen 15 år

Den årligt återkommande världsbokdagen firar idag 15 år och jag tänker passa på att tipsa om några av mina favoritromaner från olika delar av världen. Hur jag än försöker välja blir jag inte särskilt nöjd med mitt urval, så här kommer helt enkelt tips på böcker jag verkligen tycker är bra.

Afrika

Allt går sönder av Chinua Achebe

Allt går sönder skildrar hur den traditionella stamkulturen slås sönder av de vitas kolonisation. Vi får följa en man som inte förmår anpassa sig till de nya villkoren och som därmed är dömd att gå under. Det här är en fantastisk, osentimental skildring av en dödsdömd kultur och ett nyanserat porträtt av en rigid, härsklysten man. Lättläst och intressant.


Onåd av J.M. Coetzee

Onåd utspelar sig i Sydafrika och präglas av den plågsamma historia landet bär på sina axlar. Handlingen kretsar kring en vit medelålders lärare och dennes sexuella begär. Romanen handlar om "begärets rättigheter" och att leva i vanära, i onåd. Berättelsen är omskakande, fascinerande och oerhört provocerande. Boken berör och upprör.


Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

Midaqq-gränden är en mustig skröna, fylld av ett sammelsurium av udda karaktärer, livsavgörande handlingar och passionerade känslor. Här finns kärlek, hat, ömhet, svek, vänskap och död inbäddat i kryddiga dofter och uttryckt med ett slingrande detaljerat, religiöst smyckat språk. Romanen är realistisk i sin beskrivning av fattigdom och elände.


Asien

Midnattsbarnen av Salman Rushdie

Midnattsbarnen är en allegori över Indiens och Pakistans historia skriven i magisk realistisk stil. Romanen är en färgsprakande, fantasifull skröna fylld av underfundiga personbeskrivningar, dråpliga händelser och ett djupt allvar under all prakt. Författaren uppvisar en infallsrikedom av sällan skådat slag, och en enorm berättarglädje. Sensuellt, brutalt och vackert.


De små tingens gud av Arundhati Roy

Denna debutroman handlar om tvillingarna Estha och Rahel, som alltid upplevt att de på ett psykologiskt plan är sammanvuxna. Något händer i barndomen som gör att man skiljer barnen åt, nu träffas de åter i vuxen ålder. Stämningen är suggestiv och förväntansfull. Boken är skriven på ett alldeles fantastiskt språk, fyllt av mantraliknande upprepningar och nykonstruerade ord.


Australien/Oceanien

Raga av J-M G Le Clézio.

Raga är en berättelse, sprängfylld av myter och legender, om en osynlig kontinent och om folket som lever på öarna. Författaren väver samman sina egna erfarenheter av att besöka Raga med en berättelse om hur de första människorna, genom att trotsa havet, kom till ön. Samtidigt får läsaren ta del av historiska fakta om kolonisationens övergrepp och dagens hälsoproblem.


Tant Theodora av Patrick White

Tant Theodora är ett personporträtt av en människa som aldrig lyckas passa in i samhället eller nå fram till andra människor på djupet. Under barndomen avvisas hon konstant av modern, i ungdomen gifter sig den man hon hyser intresse för med systern och i medelåldern förlorar Theodora till slut helt kontakten med verkligheten. Fantastiskt språk!


Europa

Lolita av Vladimir Nabokov.

I korthet handlar Lolita om Humbert Humberts sökande efter sexuell tillfredsställelse. Romanen består av Humberts dagboksanteckningar från fängelset, där han sitter i väntan på en mordrättegång. Han skriver för att rättfärdiga sig och hans skönmålningar och falsifikationer är makalösa. Detta är ett fantastiskt inträngande porträtt av en pedofil, skriven på ett underbart språk.


Förvandlingen av Franz Kafka

En morgon vaknar Gregor Samsa och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla, där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en fantastisk novell om människans utsatthet, familjens sammanbrott och om samhällelig stigmatisering. Är du lönsam, lilla kryp?


På Chesil Beach av Ian McEwan

Detta en helt underbar kortroman om två unga människor som står inför ödesdigra val. Edward och Florence har just gift sig och ska fira sin bröllopsnatt på ett litet hotell vid Chesil Beach i Dorset. De är båda nervösa inför den sexuella föreningen och har stora svårigheter att kommunicera med varandra. Språket är fantastiskt och boken är av sträckläsningskaraktär.


Nordamerika

Öster om Eden av John Steinbeck

Det här är en fängslande släktsaga om två familjer, vars öden griper in i varandra under flera generationer. Det är också en hisnande berättelse om kärlek och hat, om gott och ont. Språket är härligt och personbeskrivningarna är genialiska. Genom berättelsen löper som en röd tråd författarens tankar om människans fria vilja. Det här är en av de bästa skildringarna av Amerika!


Ett amatöräktenskap av Anne Tyler

Ett amatöräktenskap är ett mycket fängslande familjedrama, vars centrala fokus är ett 30-årigt äktenskap. Paret är oerhört omaka och deras svårigheter att förstå varandra och handskas med sina konflikter innebär stora påfrestningar för barnen i familjen. Detaljerade personbeskrivningar gör denna roman mycket läsvärd.


Sydamerika

Den sista läsaren av David Toscana

Att beskriva vad Den sista läsaren handlar om låter sig inte så lätt göras. Berättelsen speglar något genuint mexikanskt, här gestaltas landets fragmenterade historia, förtrycket under olika härskare och en utarmning av folket. Romanen berättar också om längtan, om döden och om litteraturen. Den sista läsaren är skriven på en ren, avskalad prosa. Läs!


Om natten i Chile av Roberto Bolaño

Om natten i Chile handlar om en döende präst som ser tillbaks på sitt liv och försöker förstå, försvara sig och försonas med sitt samvete. Vi får ta del av ett sorgligt människoöde samtidigt som vi också får följa händelserna kring militärkuppen i Chile. Sammanfattningsvis är Om natten i Chile en nattsvart bikt, med tragikomiska inslag, skriven på att makalöst språk.

3 kommentarer:

  1. På den listen var det jammen meg flere bøker jeg kan tenke meg å lese!
    Gratulerer med dagen ;)

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig lista! Världsbokdagen gick mig helt förbi.. Kul att uppmärksamma den.

    SvaraRadera