måndag 19 april 2010

Tematrio - Långtbortistan

Som ni vet gillar jag böcker som utspelar sig annorstädes. Just nu läser jag den fantastiska berättelsen Människornas jord, som utspelar sig i trakten kring Surabaya (Java) där jag faktiskt varit. Berätta om tre romaner som utspelar sig på (för oss) lite ovanliga, "exotiska" platser.

1. Människornas jord av Pramoedya Ananta Toer handlar om pojken Minke, som växer upp i 1890-talets Indonesien. Han kommer privilegierad familj och rör sig hemtamt bland de holländska kolonisatörerna. Men i det koloniala samhället får han aldrig samma ställning som de vita, vilket han påminns om dagligen. Förälskelsen i den undersköna Annelies, dotter till en holländsk affärsman och hans javanesiska konkubin, får så småningom Minke att intressera sig för och uppskatta sitt eget folks traditioner.

2. Raga av J-M G Le Clézio är en berättelse, sprängfylld av myter och legender, om en osynlig kontinent och om folket som lever på öarna. Författaren väver samman sina egna erfarenheter av att besöka Raga med en berättelse om hur de första människorna, genom att trotsa havet, kom till ön. Samtidigt får läsaren ta del av historiska fakta om kolonisationens övergrepp och dagens hälsoproblem. Oerhört vacker prosa.

3. I Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams handlar det inte längre om långt bort på jorden, här rör vi oss i helt andra galaxer. En helt vanlig dag upptäcker Arthur Dent upptäcker att hans hus ska rivas. Vännen och utomjordingen Ford Prefect tar med sig Artur till puben när plötsligt en flotta av utomjordiska rymdskepp uppenbarar sig. Den spränger jorden, men Ford och Artur lyckas rädda sig ombord på ett av skeppen. Därefter kan jag inte längre beskriva handlingen... Absurt och vansinnigt roligt!


"Instruktioner"

Låna gärna bilden om ni vill, men ladda upp den på egen eller er bloggvärds server. Svara i egen blogg eller i kommentarerna här. Om ni svarar i egen blogg, kommentera gärna här så vi hittar er!

16 kommentarer:

 1. Allt går sönder av Chinua Achebe utspelar sig i Nigeria i mitten av 1800-talet. Här får vi, ur ett afrikanskt perspektiv, följa mötet mellan kolonialmakten och landets befolkning.
  Kärlekens mörka sida av Rafik Schami är en vindlande historia med ett myller av färgstarka personer som alla befinner sig i, eller i närheten av, Damaskus. Här får man, utöver en fin läsupplevelse, också lära sig mängder om Syriens historia.
  Den förspillda vakan av Nadeem Aslam utspelar sig i det av krig sönderslagna Afghanistan. En grupp människor som alla har kopplingar till landets mörka historia möts. En riktigt bra bok som verkligen rekommenderas.

  Saga

  SvaraRadera
 2. Clézio låter spännande (vilket jag inte brukar tycka att han gör)
  Min trio är HÄR

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset om Den förspillda vakan.

  SvaraRadera
 4. Människornas jord är ju helt underbar tack för att Du tipsade mig om den, har ställt mig på kö för den andra boken i den kvartetten.
  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 5. Allt går sönder är bra :)
  Och de andra har jag inte bra koll på - då har jag fått mig några boktips :)

  Här är min lista: http://pantalaimoneandbooks.blogspot.com/2010/04/tematrio-langtbortistan.html

  SvaraRadera
 6. Allt går sönder är jag nyfiken på, kommer nog läsa den någon gång när det finns tid.
  Mina svar här:
  http://elilaserochskriver.wordpress.com/2010/04/19/ut-pa-resa-med-tematrion/

  SvaraRadera
 7. Den förspillda vakan är helt fantastisk!

  SvaraRadera
 8. Liftarens guide till galaxen utspelar sig minst sagt långt borta. :D Kul tema!

  SvaraRadera
 9. Menneskenes jord har for meg vært årets beste leseopplevelse så langt. Tusen takk for tipset!

  SvaraRadera
 10. Den här tematrion gillade jag! Har fått flera bra tips, på Syrien hade jag ingenting tidigare, så "Kärlekens mörka sida" står nu på min att läsa-lista över böcker från världens alla länder. Även Toer kommer med på listan, hade hört talas om honom tidigare, men nu blir det definitivt han när jag kommer så långt. Har själv svarat här: http://varldenslitteratur.wordpress.com/2010/04/19/tematrio-lngtbortistan/

  SvaraRadera
 11. Min trio är färdig. Utan En halv gul sol den här gången faktiskt...

  SvaraRadera
 12. Så jättekul att fler uppskattar Toer!

  SvaraRadera
 13. Klar! För första gången på cirka två månader. =)

  SvaraRadera
 14. En långtbortistan trio klar, och ytterligare några boktips noterade!

  http://andthentherewasbeatrix.blogspot.com/2010/04/veckans-tema-hos-lyran-tar-oss-langt.html

  SvaraRadera
 15. Nu har jag gjort min trio också.

  Liftarens guide utspelar sig ju onekligen långt bort. Och vansinnigt rolig är den också - blev sugen på lite avslappnande sommaromläsning.

  SvaraRadera
 16. Vilken rolig idé! Jag hänger på <a href="http://bokstickan.wordpress.com/2010/04/25/tematrio/>här</a>.

  SvaraRadera