onsdag 21 april 2010

Månadssummering - Mars 10

Inte heller i mars lästes några Nobelpristagare, snart måste jag kanske döpa om bloggen. Månadens läsning präglades av underfundiga Muminberättelser och den underbara romansviten om Utvandrarna.


 Darling River av Sara Stridsberg.

Darling River är en, eller snarare, fyra berättelser om tillfångatagna honor, romanen ger oss fyra varianter av ett och samma livsöde, det utnyttjade honbarnets öde. Romanens komposition är genialisk, språket glasklart och läsningen är som ett hårt slag i mellangärdet. Intressanta teman är speglingar, självbilder och instängdhet. Uppskakade bra!


Nybyggarna av Vilhelm Moberg.

I Minnesotas vildmark bryter Karl-Oskar ny jord och "förkovrar" sig. Jorden ger god avkastning och snart kan familjen köpa djur och bygga nytt hus. Kristina är mestadels havande och familjen växer. Växer gör också Ki-Chi-Saga, fler nybyggare bryter mark och bildar en församling. Utifrån börjar dock hot märkas, indianerna svälter och det börjar talas om krig mot södern.


Invandrarna av Vilhelm Moberg.

Karl Oskar och Kristina har nått Amerikas kust och i Invandrarna fortsätter deras resa till Minnesota. Livet i Amerika är inte så lätt som en del av resenärerna väntat sig, man kan lätt bli lurad när man inte förstår språket. Till slut kommer familjerna fram ändå till resmålet och börjat sätta bo. Karl-Oskars bror Robert och hans vän Arvid lockas av drömmar att hitta guld.


Utvandrarna av Vilhelm Moberg

I mitten av 1800-talet utvandrar ett stort antal svenskar till det nya landet - Amerika. Bland dessa finns Karl-Oskar med familj och några av deras vänner från den lilla småländska socknen. Många av dem är fattiga bönder och drängar, som skrapat ihop allt de äger och har till en biljett. Resan blir mycket påfrestande. Utvandrarna är inledningen på en av de bästa romansviter jag läst.


Muminpappans memoarer av Tove Jansson.

Muminpappan är sjuk och för att sysselsätta sig börjar han skriva sina memoarer. Muminpappan berättar om sina ungdomsäventyr, som utspelar sig under den tid då "drontarna var mycket större, ovädren farligare och solskenet varmare än nu". Möjligen kryddar han berättelserna något för att göra allt lite extra spännande. Underfundigt, ironiskt och roligt.


Trollkarlens hatt av Tove Jansson.

Sommaren har kommit till Mumindalen och med den en hatt som ställer till med oreda. Saker förvandlas till oigenkännlighet, varje dag händer spännande, upprörande saker. Trollkarlens hatt är en fantastisk berättelse som illustrerar att allt inte är vad det tycks vara. Läsaren får också lära sig att man måste tänka sig noga för innan man önskar saker.


Kometen kommer av Tove Jansson.

Katastrofen är nära, Mumintrollen hotas av en komet som är på väg rakt mot Mumindalen. Trollen reagerar på olika sätt, en del blir dystra och ger upp, medan andra ger sig iväg på äventyr. Muminmamman behåller sitt vanliga lugn. Här träffar vi för första gången Snusmumriken och Snorkfröken. En härlig, spännande berättelse om hur man kan hantera olika "farligheter" i livet.


Småtrollen och den stora översvämningen av Tove Jansson.

Under krigsvintern 1939 påbörjar Tove Jansson sitt storverk och 1945 publiceras första delen i berättelsen om Mumintrollet och hans familj. Småtrollen och ... handlar om Mumintrollet och hans mamma, som är på vandring för att söka efter den försvunne fadern. Till slut finner de honom och en mycket vacker liten dal.


Krigets skola av Alexandre Najjar.

I denna självbiografi berättar författaren med humor och värme om sin uppväxt i Beirut. Han skildrar kriget från barnets synvinkel och beskriver krigets vardag. Skolorna stängdes, det rådde brist på vatten och el, bomberna föll och sysslolösheten var förödande. Författarens styrka är att gestalta de konkreta situationerna så att man får en upplevelse av hur det var att leva i kaosets Beirut.


Att läsa Lolita i Teheran av Azar Nafisi.

Romanen handlar om kvinnor i ett repressivt samhälle, som protesterar genom att läsa förbjuden litteratur. Boken ger en fyllig bild av både den politisk-religiösa och den individuella livssituationen i Iran i samband med den islamiska revolutionen och kriget mot Irak. Samtidigt finns här mängder av intressanta referenser till och analyser av västerländsk litteratur.

3 kommentarer:

  1. Jag ser fram emot Darling river som jag köar på på biblioteket. Har just läst färdig Drömfakulteten som var både bra och skakande.

    SvaraRadera
  2. Bra och skakande tycks vara Stridsbergs signum.

    SvaraRadera
  3. Vilken Mumin- och Moberg-frossa du har haft! Jag blir sugen på att läsa om båda serierna, men möjligen väntar jag ett par år med Mumin-böckerna, så att dottern kan hänga på. Hon är ett hopplöst Mumin-fan, och jag är helt oförstående. Det var inte förrän jag blev vuxen som jag gillade de där oförvandlingsbara barbapapporna.

    SvaraRadera