torsdag 1 april 2010

Ingen deckare

Jag har ingen deckare att läsa i påsk! Det måste vara första gången på länge. Jag läser inte så många deckare längre, men till påsk brukar det ändå bli en. Så nu skulle jag vilja ha lite tips. Jag har läst Läckberg och andra deckardrottningar, men vill ha något bättre. Roslund och Hellstrand var klart bättre, men för deprimerande. Arne Dahl har jag läst en deckare av, men störde mig på språket. Elizabeth George och P.D. James har jag verkligen gillat. Mina deckarfavoriter de senaste åren har varit Karin Fossum, Nesser och Indridason. Vad skulle kunna passa mig? Anne Holt? Karin Alfredsson? Vänligen luras inte ;-)

18 kommentarer:

 1. Minette Walters och Reginald Hill var mina favoriter under min senaste deckarperiod - kanske kan det vara något för dig?

  SvaraRadera
 2. Här kommer några förslag som gör att du också kommer ut på en liten resa:)
  Till Skottland med Denise Mina: till exempel Vargtimmen

  Till Shetlandsöarna med Ann Cleeves: Svart som natten

  Till Florens med Michele Giuttari: Scarabeo - en florentinsk fälla

  Till Venedig med Donna Leon: Klädd för döden

  Till Paris med Anne Rambach: Bombyx, en thriller i Paris-miljö

  Till London med Peter Robinson: I djävulens sällskap

  Eller varför inte till Budapest med klassikern Sjöwall-Wahlöö: Mannen som gick upp i rök - roman om ett brott
  Glad Läspåsk!

  SvaraRadera
 3. Ett liv att dö för av Åsa Nilsonne tycker jag var riktigt rktigt bra (Nilsonnes absolut bästa deckare). Utspelar sig i delvis Etiopien, där Nilsonne också delvis är uppväxt. Hon är ju även psykiatriker (som du säkert vet).

  Annars Oskuld och arsenik av Dorothy Sayers, kanske? (Mycket P.D. James-lik)

  Judasbarn av Carol O'Connor tycker jag är en av de mest spännande deckare jag läst (den borde gå att få tag i fortfarande).

  Själv ska jag testa Flickorna i Vilette av Ingrid Hedström, efter att både Snowflake och Ingrid skrev positivt om den (nån gång förra året). Jag tänkte det skulle fungera som lite inspiration inför en resa till Belgien senare i vår.

  SvaraRadera
 4. Carin Gerhardsen är en av svensk deckarhimmels starkaste lysande stjärna. Har du inte läst något av henne tycker jag att du ska göra det i påsk. Läs dem i rätt ordning, bara, för annars tappar du en hel del spänning.

  SvaraRadera
 5. Veronica von Schenck´s serie tycker jag också mycket, mycket om!Val Mcdermind är bra, i alla fall den bok som jag läst. Rödluvan av Unni Lindell var mycket bra, men man kanske vill läsa den första boken i serien och fortsätta sedan. Jonas Moström och Tara French är också mycket bra! Det är mina förslag!

  SvaraRadera
 6. Inga egentliga deckare, mer krim, men Stephen Booth's böcker om Ben Cooper och Diane Fry är bara så bra!
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Stephen_Booth

  SvaraRadera
 7. Karin Alfredsson tycker jag definitivt du ska läsa. Hennes böcker handlar om utsatta kvinnor i Zambia, Vietnam och senast i Polen. Mycket bra!

  SvaraRadera
 8. Surfar in för att önska dig en glad påsk! Med eller utan deckar :0)

  SvaraRadera
 9. Ann Cleeves är min nya favorit. Rekommenderas varmt.

  SvaraRadera
 10. Ann Cleeves eller Åsa Nilsonne tror jag skulle passa dig.

  Vixx, skrev jag så positivt om Hedström? Blir lite ängslig nu.

  SvaraRadera
 11. Snow: Hmm... Du skrev väl nånting (som jag inte minns så noga nu) som gjorde mig intresserad. Och Ingrid var också positiv minns jag. Jag försöker ju ganska medvetet dra ner ordentlig på min överkonsumtion av deckare, men en och annan läser jag gärna, men vill då gärna begränsa mig till de som är bra. (Och var inte så orolig, jag ska inte skylla på dig om jag inte gillar den. Och jag HAR även noterat andra deckarförfattare som du hyllat MER :-D )

  SvaraRadera
 12. Ann Cleeves, Ann Cleeves, Ann Cleeves....

  SvaraRadera
 13. Vad sägs om Death at Wentwater Court av Carola Dunn? Första boken i serien om Daisy Dalrymple som löser mysterier i 1920-talets England. Kul att läsa om folk som kallar varandra för "chum" :)

  Fast att få tag i den till påsk kan bli en utmaning förstås, men kan bli ett framtida tips.

  SvaraRadera
 14. Kan Jo Nesbö var något? Annars är ju både Holt och Alfredsson verkligen att rekommendera :-).
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 15. Jeg anbefaler også Jo Nesbø!

  SvaraRadera
 16. "Klädd för döden" som nämdes tidigare skulle jag rekommendera.
  Venedig är en härlig miljö för en deckare

  SvaraRadera
 17. Du har säkert redan läst den men: Gamarna av Maria Küchen.

  Den som gillar ganska traditionella deckare skulle säkert tycka att det inte hände tillräckligt här.

  Men jag ska snart avsluta den och jag är halvt lyrisk. Den är så annorlunda!

  Küchens människor är oupphörligt intressanta, hon har en omsorg som detaljer som är imponerande, inte minst psykologiskt.

  Den är något av det bättre jag läst på länge!

  SvaraRadera