söndag 28 mars 2010

Klassiker 2009

Pesten av Albert Camus

I staden Oran börjar råttorna dyka upp, och med dem kommer pesten. Romanen handlar om människans livsvillkor, vänskap och kärlek. Här finns en hel del filosofiskt och religiöst resonerande, men också oerhört vackra beskrivningar av kärleken mellan två människor. Denna spännvidd gör Pesten till en fantastisk läsupplevelse.


Candide av Voltaire

Candide är en satirisk pikareskroman, utgiven första gången 1759. Den driver med tanken att vi lever i den bästa av världar och betonar att man endast kan nå framgång genom hårt arbete. Detta är en av upplysningens stora romaner, som innehåller kritik mot klassamhället och kyrkan. Dessutom är romanen hysteriskt rolig med sin groteska handling.


Agnes Grey av Anne Brontë

Detta är en roman som med rätta kan kallas guvernantroman. Det är en klassisk roman om den goda, fattiga flickan, som vinner kärleken. Man får snabbt en nära relation till Agnes via dagboksformen. Romanens styrka är dess underbara språk och dess hejdlöst roliga (om än tendentiösa) personbeskrivningar. Dessutom beskrivs kvinnans roll i en intressant historisk tidsepok.


Främlingen av Albert Camus

"Idag dog mamma. Eller kanske igår; jag vet inte." Så inleds denna berömda kortroman, som skildrar en liknöjd ung mans närmast slumpartade väg till giljotinen. Romanen gestaltar den likgiltighet och normlöshet som präglar en ung människa, som alienerats från allt och alla, inklusive sig själv. Denna roman bör läsas och begrundas av alla.


Alberte och Jakob av Cora Sandel

Detta är del ett i trilogin om den unga Alberte. Här är fokus på den försiktiga Alberte och hennes oförvägne bror Jakob i en instängd, borgerlig miljö i Nordnorge vid sekelskiftet. På ett mycket stillsamt sätt skildrar författaren en ung kvinnas livsvillkor, längtan, drömmar och frihetskamp. Fantastiska miljö- och personbeskrivningar. Det här är en av de stora (kvinno)klassikerna!


Förvandlingen av Franz Kafka

En morgon vaknar Gregor Samsa och upptäcker att han förvandlats till en insekt. Huvudpersonen och läsaren fångas omedelbart i en surrealistisk drömkänsla, där man inte vet vad som är verkligt. Den absurda berättelsen framförs i lättläst, saklig ton. Detta är en fantastisk novell om människans utsatthet, familjens sammanbrott och om samhällelig stigmatisering. Är du lönsam, lilla kryp?


Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov

Satan kommer till stan med sina kufiska medhjälpare och ställer till med skandal. Samtidigt berättas om hur Pontius Pilatus våndas i Jerusalem p g a dödsdomen mot Jesus. Dessutom ingår här en vacker kärlekshistoria. Romanen är en svidande kritik mot det sovjetiska systemet. En hysterisk, absurd skröna som blandar tragedi och komik på ett hejdlöst sätt.


Babettes Gästabud av Karen Blixen

Det här är en berättelse om två prästdöttrar på 1800-talet i en liten norsk by. Systrarna får i ungdomen möjlighet att välja kärlek och berömmelse, men avstår för att leva ett enkelt kristet liv i i sin barndoms by. En dag kommer en ung fransk kvinna till dem för att söka hjälp; Babette är på flykt undan oroligheter i Paris. Detta är en mycket vacker historia om kärlek, Gud och konsten.


Mot fyren av Virginia Woolf

Familjen Ramsay har en sommarvilla på ön Skye, där de vistas med alla sin barn och inbjudna gäster. Under morgondagen ska de, till yngste sonen James' stora glädje, göra en båtutflykt till fyren. Men resan blir inte av den dagen, första världskriget kommer emellan och när utflykten väl blir av, tio år senare, har mycket i familjen förändrats.


Ett moln på min himmel (Bonjour Tristesse) av Françoise Sagan

Romanen skildrar ett sommarlov vid Rivieran; här tillbringar den 17-åriga Cécile dagarna med att sola, bada och flirta med Cyril. Sedan modern dog har Cécile blivit faderns livskamrat. När en rival om fadern dyker upp fylls Cècile av ambivalenta känslor och utformar en intrikat och grym plan för att bli kvitt den nya kvinnan.


Mörkrets hjärta av Joseph Conrad

Mörkrets hjärta är en tung, dramatisk berättelse om den oinskränkta makt de vita tillförskansade sig i samband med kolonisationen av Afrika. Längst inne i mörkrets hjärta längs Kongofloden härskade elfenbensjägaren mr Kurtz, som gjort sig till Gud för "svartingarna". Det här är en obehaglig historia, som tyvärr är ganska långrandig och har ett rejält språkligt motstånd.


Allt går sönder av Chinua Achebe.

Allt går sönder skildrar hur den traditionella stamkulturen slås sönder av de vitas kolonisation. Vi får följa en man som inte förmår anpassa sig till de nya villkoren och som därmed är dömd att gå under. Det här är en fantastisk, osentimental skildring av en dödsdömd kultur och ett nyanserat porträtt av en rigid, härsklysten man. Lättläst och intressant.


En Julsaga av Charles Dickens.

Den gamle, snåle Ebenezer Scrooge är en ensam man som driver en lånefirma. En kväll får han besök av f d kompanjonen Marleys vålnad, som kommer för att varna honom. Därefter besöker tre vålnader Scrooge och visar honom det förflutna och framtiden. Scrooge ges en möjlighet att ändra framtiden och upplevelsen han haft får honom att helt förändra sitt liv.


Svindlande höjder av Emily Brontë.

Svindlande höjder är en klassisk, tragisk kärlekshistoria berättad av två olika berättarröster. Den unge, föräldralöse Heathcliff hittas som barn på gatan och uppfostras av familjen Earnshaw. Han blir tidigt kär i fostersystern Catherine och bitter fiende till fosterbrodern Hindley. Svindlande höjder är en berättelse om passionerad kärlek, brinnande hat och försoning.


Stolthet och fördom av Jane Austen.

Stolthet och fördom är en klassisk, historisk kärleksroman, som utspelar på landet i södra England där Mr Bennet, hans fru och deras fem döttrar bor på godset Longbourn. Mrs Bennets enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli lyckligt gifta med rika män, och hon gör allt för att så ska ske. Döttrarna har dock en del att säga till om själva, och förvecklingar uppstår inte sällan.


Processen av Franz Kafka.

Processen är en surrealistisk roman som handlar om Josef K, som en morgon häktas utan att få reda på orsaken eller vilket brott han anklagas för. Vi får därefter följa Josef K:s svåra väg genom domstolarna och det absurda rättssystemet. Man kan tolka romanen som en symbolisk beskrivning av individens rättslöshet eller som en en allegori över livets obegriplighet.


Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde

Om samhällets ytlighet och vurm för skönhet och ungdom handlar denna klassiker. Den unge, naive Dorian får sitt porträtt målat av konstnären Basil Hallward och i målarens hem lär han känna den dekadente Lord Henry. När Dorian blir medveten om sin skönhet, önskar han hett att få behålla den. Efterhand märker Dorian att hans önskan uppfyllts.


Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff handlar om Raskolnikov, en fattig före detta student, som planerar och genomför ett mord på en avskyvärd pantlånerska. Efter mordet drabbas Raskolnikov av förvirring och ånger, han pendlar mellan megalomani och melankoli. Romanen är en mycket intressant psykologisk studie, som känns förvånansvärt nutida. En klassiker värd namnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar