fredag 9 oktober 2009

Men, hallå-å...

Barack Obama får Nobels Fredspris. Jag säger som dottern när hon inte förstår och vill protestera: Men, hallå-å. Är det inte meningen att man ska åstadkomma något innan man får priset? Att ha för avsikt att... o s v brukar väl inte räcka? Nej, jag är ledsen, men detta tycker jag är ett oerhört korkat val. Liksom de flesta svenskar gladdes jag åt att Obama vann presidentvalet, det kändes hoppfullt p g a hans åsikter och det kändes stort med en (delvis) afroamerikansk president. Men skulle man inte kunna vänta med att ge honom fredspriset tills det blir fred i Irak och Afghanistan, eller åtminstone tills USA inte deltar i krigen?

Läs mer i Aftonbladet, DN, SvD.

Andra bloggar om

10 kommentarer:

 1. Japp, hallåå kan man verkligen säga. Inget ont om Obama, tvärt om, men han har knappast hunnit revolutionera världen ännu. Helt naturligt då han inte ens varit vid makten i ett år. Hur tänkte de där?

  SvaraRadera
 2. Jeg er helt enig med deg. Man må i alle fall vente å se hva han faktisk greier å utrette!

  SvaraRadera
 3. Ja, med tanke på att det var Martti Ahtisaari som fick det förra året, där kan man snacka prestation. Verkligen både äpplen och päron som får det här priset.

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara instämma. Tänkte samma sak;låt grabben jobba några år och åstadkomma lite innan han belönas. Visst, han är på god väg, men Herta Müller fick väl knappast sitt pris efter att ha skrivit en novell? Mycket märkligt val, tycker jag.

  SvaraRadera
 5. Att fixa fred i Afghanistan är kanske ändå ett något högt krav att ställa, med tanke på hur det har sett ut i de regionerna rent historiskt. Kan rekommendera den pakistanske journalisten Ahmed Rashids böcker, t.ex. "Taliban".

  SvaraRadera
 6. Nej, inte ens Obama lär kunna fixa fred i Mellanöstern.

  SvaraRadera
 7. Sannerligen, det är väl ändå prestationen och inte ambitionen som ska belönas. Jag blev bara så häpen.

  SvaraRadera
 8. Eg tenkte det same då eg høyrde Jagland i dag. Han har jo bare snakka, foreløpig, jo.

  SvaraRadera
 9. Helt enig! Hvornår har man mon sidst givet fredsprisen til en mand der har gang i (mindst) 2 krige? Sært...Han virkede også lidt forfjamsket selv, over det :-)

  SvaraRadera
 10. Jag blev också oerhört häpen, det känns fel på flera sätt. Jag tror och hoppas att Obama om 10 år kommer att vara ett mycket värdig pristagare och det skulle då varit så roligt om han fått priset. Nu känns det mer som politiskt spel och markeringar. Men det är iofs inte första gången man förundrats över hur pristagarna utses.

  SvaraRadera