tisdag 27 oktober 2009

Bokhyllestatistik

Ungefär ett år efter den första grafiska gestaltningen av innehållet i min bokhylla är det dags för en uppföljare. Tyvärr missade jag att skriva exakt hur många böcker jag hade i hyllan i oktober i fjol, men i juli var den siffran 367. Idag finns det 543 böcker i bokhyllan, jag har visst handlat en del.

Tidigare har jag alltid både läst och köpt fler böcker av kvinnliga författare. Detta har ändrats senaste året, vilket också avspeglas i bokhyllan. I fjol var 34% av böckerna i min bokhylla är författade av män och 66% av kvinnor. När jag nu räknar män och kvinnor är motsvarande siffror 42% och 58%.


Andelen svenska författare i bokhyllan har sjunkit från 47 till 39%. Det kan man i bästa fall tolka som att jag vidgat vyerna i någon mån. Även andelen europeiska författare (inklusive de svenska) har sjunkit, från 76 till 69%. De nyinköpta europeiska böckerna är skrivna av författare från bl a Sverige, Irland, England, Albanien, Tjeckien, Rumänien, Tyskland, Frankrike, Finland, Österrike, Ungern, Norge, Italien och Ryssland.


31% av böckerna är således skrivna av utomeuropeiska författare. Av dessa är största andelen (15%) nordamerikaner. Men andelen böcker skrivna av författare från Asien, Afrika, Australien och Sydamerika har ökat från 10 till 16%. Den största ökningen (dock bara 3%) står den asiatiska litteraturen för. Trots inköp av två nya australiska romaner är denna andel fortfarande bara ynka 1%.

Den siffra jag helst vill undvika att redovisa rör de olästa böckerna i bokhyllan. Denna andel har, trots intensivt läsande, stigit från 24 till 31%. Jag har i nuläget exakt 168 olästa böcker som pockar på min uppmärksamhet. Jag frånsäger mig allt ansvar för detta, men jag har inte kommit på vem jag ska skylla på ännu.

Hur ser det ut i era bokhyllor?

8 kommentarer:

 1. Vilken imponerande statistik! Jag vet inte exakt, men gissar nog inte helt fel om jag har mest svenska författare och de flesta böckerna i hyllan olästa. Men nu ska det bli läsa av! :)

  Kram!

  SvaraRadera
 2. 147 olästa böcker :)

  SvaraRadera
 3. Imponerande var ordet. Jag skulle möjligen orka räkna hur många böcker jag har i hyllan och att göra statistik på hur många som är av manliga respektive kvinnliga författare, men sen skulle min ork allt ta slut. Och att räkna hur många olästa böcker där finns skulle ta tid, för jag minns inte alltid bara genom att kolla titeln om jag faktiskt läst boken eller ej. Oftast måste jag läsa baksidestexten och det är inte ens alltid det hjälper.

  SvaraRadera
 4. 168? Jag vågar inte räkna, men skulle tippa på att det ligger runt 50 eller så. Varje gång maken frågar om jag verkligen ska köpa fler böcker tänker jag hänvisa till dig!

  Lånar mycket på biblioteket just nu och har tyvärr väldigt många böcker nedpackade. Inga bokhyllediagram för mig alltså. Möjligen blir det någon form av statistik över lästa böcker 2009.

  Är imponerad av din snygga redovisning!

  SvaraRadera
 5. Jag för kontinuerligt statistik över mina böcker i ett Excel-blad så det krävdes ingen fysisk ansträngning att göra diagrammen. Det hade jag faktisk inte orkat. Skönt att i alla fall anna n tycks vara lika illa däran som jag när det gäller att skaffa böcker...

  SvaraRadera
 6. Lite tårtdiagram kan väl pigga upp vilken sjukdom som helst ;-)

  Jag för dock inte statistik i något Exceldokument (jag började med cd-skivorna en gång dock för att undvika att köpa alltför många dubletter). Men jag kan säga att jag har betydligt fler än 543 böcker i mina bokhyllor, och många fler än 168 olästa. Men jag skulle gissa att jag möjligen har köpt ungefär 200 böcker sista året också, så där är vi ungefär lika ;-)

  Flest kvinnor, stor andel svenskt, och mycket litet utomeuropeiskt kan jag nog också fastslå. Där skulle jag vilja ändra procentsatserna så småningom, och jag tror också att det går i den riktningen.

  Om man är flitig biblioteksläsare så speglar förstås inte bokhyllestatistiken riktigt det man faktiskt läser. Det kanske man också ska tänka lite på (jag tänker på det, eftersom just det utomeuropeiska som jag läser oftast består i biblioteksböcker än inköp).

  SvaraRadera
 7. Jag lånar också mycket på bibliotek, närmare hälften av det jag läser. Fast om boken varit riktigt bra köper jag den gärna efteråt. Jag kommer också att göra diagram över årets lästa böcker och skillnaden är ganska stor.

  SvaraRadera
 8. Ny statistik, roligt! Jag håller precis på att sortera mina böcker, när jag är färdig ska det statistikeras. Det blir dock statistik bara över just mina hyllor - nuförtiden inte bara lånar jag böcker, jag gör mig också ibland av med sånt som jag köpt. Men det är ju också en intressant statistik, vad man väljer att behålla.

  SvaraRadera