lördag 13 september 2008

Var är böckerna?

Usch, jag börjar inse att jag är naiv och jag vill helst fortsätta att vara det. Men, jag kan inte längre blunda inför det faktum att EN DEL BÖCKER INTE LÄNGRE FINNS! Jag har nu letat efter ett flertal böcker och insett att de inte längre trycks. De finns inte att köpa. Jag förstår faktiskt inte hur det kan få vara så? Det här handlar ju om bra böcker, de måste ju finnas. Inte är det väl rimligt att man inte ska kunna köpa Kärlek i kolerans tid eller Flugornas herre eller Gäst hos verkligheten? Dessutom har jag på en del bloggar läst om företeelser som kallas "utgallring" och som tycks ske på bibliotek. Men, visst finns väl i alla fall alla böcker på bibblan? Jag börjar oroa mig för att böcker kan FÖRSVINNA.

9 kommentarer:

 1. Som jag har förstått det kollar biblioteken hur ofta en bok lånas ut, och om det är för sällan så gallras de ut. Det är förskräckligt och enda sättet att motverka måste vara att låna gamla böcker regelbundet...

  SvaraRadera
 2. Självklart hittar du de där titlar på biblioteket! Klassiker intar lite av en särställning på bibliotek, eftersom det är en kategori böcker som ständigt efterfrågas. Det skulle oerhört mycket till för att gallra ut en titel för gott - då bör den kanske ha stått orörd i magasinet i tio år eller så.
  Om man tvingas gallra det sista exemplaret av en klassiker brukar man försöka ersätta boken genom att köpa boken från antikvariat (om den är slutsåld på förlaget alltså).
  Gallring är absolut nödvändigt på bibliotek, det går inte att spara på allt eftersom böcker slits, förstörs (t.ex. att folk markerar texten med bläckpenna eller överstrykningspennor), stjäls och liknande. Eller så har man helt enkelt för många exemplar av en bok, som var jättepoppis ett tag men några år senare knappt lånas. Då räcker det att bevara ett exemplar, inte minst för att ge rum för andra böcker och vidga beståndet.

  SvaraRadera
 3. Det var ju skönt att höra att man i alla fall bevarar ett exemplar. Fast jag tycker synd om böckerna, det kan inte vara roligt att bli utgallrad...

  Och jag skulle ju så gärna vilja kunna köpa dem. Nu handlar jag så klart en hel del begagnat så visst lär jag väl få tag på böckerna. Men jag tycker att man skulle kunna ha ett "print-on-demand"-system. Jag förstår att det väl blir dyrt, men i alla fall...

  SvaraRadera
 4. Ett hett tips är att kolla på ditt bibliotek om de säljer utgallrade böcker. Brukar vara bra böcker och billiga. Ibland lite sunkiga dock. Sen finns ju alltid alla böcker kvar någonstanns, ialla fall på kungliga biblioteket som sparat alla böcker sedan flera hundra år tillbaka. Så du kan nog vara lugn ;-)
  Från en som älskar att gallra så att nya fräscha böcker får plats i bibliotekets hyllor.

  SvaraRadera
 5. Otroligt! Jag sökte efter dessa tre titlar på min favoritnätbokhandel Adlibris, som jag inbillade mig har precis allt, men de fanns inte någon av dem på svenska. Märkligt...

  SvaraRadera
 6. Tyck inte synd om böckerna som blir utgallrade. Många får nya goda hem. Ganska många utgallrade biblioteksböcker har hittat hem till mig och här har de det bra.

  SvaraRadera
 7. "Sen finns ju alltid alla böcker kvar någonstanns, ialla fall på kungliga biblioteket som sparat alla böcker sedan flera hundra år tillbaka." Tack Dora, det var en lättnad att höra :-)

  Vi startar en trend och kräver att böckerna trycks igen Spec!

  Aha, böckerna har alltså snarare blivit adopterade Aicha, det kan jag bättre relatera till än "utgallrad".

  SvaraRadera
 8. Ja visst är det läskigt. Böcker som konsumtionsvara, vilken som helst. En titel tar slut, vi säljer en annan istället.

  Biblioteksutgallringarna går för fort tycker jag. Jag tycker inte synd om böckerna, utan om boklånarna. Inte är det säkert att vi idag kan bedöma vad i 70-talslitteraturen som är relevant om 50 eller 100 år. Gerd Brantenbergs debutroman finns numera på en enda filial av Stockholmsbiblioteken... vad jag hört ska den inte vara något mästerverk, men den var ju ändå banbrytande i sin genre.

  SvaraRadera
 9. Ja, det måste ju vara svårt att bedöma vad som kommer att vara populärt on säg 50 år.

  Och det är ju just tanken på böcker som vilken konsumtionsvara som helst som stör mig.

  SvaraRadera