fredag 12 september 2008

Lästrio - böcker som förändrat ditt liv


Veckans lästrio av Petra handlar om böcker som på ett eller annat sätt förändrat ditt liv. Jag har tidigare skrivit om de här böckerna på bloggen så håll till godo med en upprepning :-) Lista tre böcker som på något sätt förändrat ditt liv?


1 Maken av Gun-Britt Sundström ledde till upptäckten att det fanns fler människor som kände sig som jag. Detta var revolutionerande för mig (under de sena tonåren) och gav lite perspektiv på tillvaron.

2. Milleniumtrilogin av Stieg Larsson tyckte jag var så oerhört gräslig och manipulativ att den fick mig att analysera och omvärdera mitt läsande radikalt.

3. Mannen utan öde av Imre Kertész gjorde mig nyfiken på Nobelpristagarna, vilket i sin tur ledde till att jag startade en bokcirkel och började blogga.

6 kommentarer:

 1. Aha, var det du som startade cirkeln? Beundransvärt, själv skulle jag nog inte ha energi till sådant.
  Fast det klart, alla bokbloggare är ju som en enda stor bokcirkel på sitt sätt, och tur är det :-)

  Jag gillade Larsson, fast lite fick man ju blunda för vänstersynvinklarna som dök upp titt som tätt.
  Vad menar du med "omvärdera"? Slutade du läsa deckare, eller?

  SvaraRadera
 2. Jag har ju inga som helst problem med vänstersynvinklar så dessa stördes jag inte av :-) Däremot störde det mig enormt när personerna plötsligt betedde sig icke-karaktäristiskt. En verklig Lisbeth, med de psykiska störningar hon hade, skulle aldrig gjort den plastikoperation som beskrivs i andra boken. Och jag tycker att Larsson sålde sig billigt genom att späcka böckerna med detaljerade, och ofta irrelevanta, skildringar av sex och sadism.

  Jag omvärderade mitt läsande genom att helt enkelt besluta att aldrig läsa ut böcker som jag inte tycker är bra, och genom att välja böcker som jag tycker ger mig något. Nu behöver ju det inte vara "finkultur" för det, jag tycker t ex att deckare av Karin Fossum är givande.

  SvaraRadera
 3. Visserligen kan ju icke-karaktäristiska och ologiska beteenden ibland krävas för att föra handlingen framåt (om inte förf. fixar det på annat sätt), men det är otroligt störande för läsaren, det håller jag med om.
  Fast jag reagerade inte alls på störningen kontra operationen, istället tyckte jag bara att Lisbeth var för kaxig, intelligent och självständig för att låta göra en sådan operation.

  Livet är kort, bokhyllan är lång!
  Jag läser aldrig ut sånt som inte tilltalar mig, men ibland gör det ont i plånboken. Känns som slöseri med pengar, men det är sånt man får ta :-)

  SvaraRadera
 4. Exakt! Jag läser inte längre ut böcker bara för att jag köpt dem. En del felköp läser jag numer inte alls. Planerar mer BookCrossing och att ge bort helt enkelt. Det finns ju andra som gillar t ex Coelho fast inte jag gör det.

  SvaraRadera
 5. Intressant lästrio!

  Maken har jag precis köpt - är nyfiken efter att ha hört många tala varmt om den.

  SvaraRadera
 6. Jag tyckte att Maken var helt OK när jag läste om den som (full-)vuxen också. Men tack och lov var det inte längre samma upplevelse av att jag och huvudpersonen var så lika :-)

  SvaraRadera