måndag 15 september 2008

Bokpaket

Klara gav bort presenter häromdagen och jag hade turen att få två böcker. Dessutom två böcker som jag verkligen ville ha, TACK!

Michael K föds svagsint som enda barn till en fattig städerska i Kapstaden. Han växer upp på ett barnhem och får som vuxen anställning som trädgårdsmästare. När hans åldriga mor blir sjuk vill hon återvända till farmen hon växte upp på, och Michael bygger då en kärra med vars hjälp de båda inleder den långa färden ut på landsbygden. Inte långt efter resans början dör modern och Michael K bestämmer sig för att fortsätta resan själv. Historien om Michael K beskrivs på Bokus som "En gripande berättelse om människans frihetsbehov och kärlekens ofrihet."

1944 arresteras Primo Levi i norra Italien och deporteras till ett förintelseläger i närheten av Auschwitz. Han är då i tjugoårsåldern och verksam som kemist. Slumpen gör att han överlever. I Är detta en människa? berättar han lågmält om fasorna. Han är ögonvittnet som porträtterar sina medfångar i detalj, han beskriver mänskligt beteende och han gestaltar outplånlig mänsklig värdighet. Fristen är Levis skildring av perioden direkt efter krigsslutet, då en mängd människospillror passerar genom kaotiska uppsamlingsläger, genom städer och byar i ett sönderslaget Europa.

2 kommentarer:

  1. "Är detta en människa?" gör ett starkt intryckt på läsaren och sitter i kvar i minnet för alltid, vågar jag påstå.
    Levi undviker detaljer om våld och lägger sig istället på en analyserande nivå; han jämför bl.a. olika fångars förhållningssätt till situationen.
    Steinlauf glömmer jag nog aldrig ...

    SvaraRadera
  2. Ja, jag kom ihåg att du tidigare nämnt Levis bok som oerhört läsvärd, och därför önskade jag mig den :-)

    SvaraRadera