söndag 14 september 2008

Månadssummering - Augusti

Den blev en något ensidig boklig kost den här månaden. Jag lyckades dessutom påbörja en mängd böcker vid olika tillfällen så läsandet blev rätt splittrat. Men en del blev i alla fall utläst.


Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström

Det är den stora omvandlingens tid och nya möjligheter öppnar sig. Den unge Henning far till Stockholm för att arbeta och skapa en ljus framtid. Han får slita hårt, men också uppleva vänskap och kärlek. Boken är en rakbladsvass analys och skildring av urbaniseringens och industrialiserings förödande konsekvenser för människans livsvillkor. LÄS!


Barn av sin stad av Per Anders Fogelström

Stockholm är en stad i våldsam utveckling och arbetarklassen växer fram. Livsvillkoren för barn i rikemansfamiljer och barn till arbetare är väsensskilda. Lotten har blivit änka och bor med barnen på Söder. Äldste sonen August har adopterats av en grosshandlarfamilj, dottern Emelie sliter i fabrik för att bidra till familjens försörjning.


Minns du den stad av Per Anders Fogelström

Med det nya seklet föds ett nytt samhälle, en ny stad. Under 1900-talets första år blir Stockholm en storstad. Det är en tid fylld av krig, kriser och oro men också av stora framsteg som allmän rösträtt och åtta timmars arbetsdag. Vi får följa Emelie som arbetar hårt för att försörja de sina och vi får följa den gren av släkten som blivit välbärgad.


Kejsarinnan Orkidé av Anchee Min

Till den mytomspunna Förbjuda staden i Peking anländer den vackra, men fattiga, Orkidé för att bli en av kejsarens konkubiner. Boken har beskrivits som ett episkt storverk, en kraftig överdrift i mitt tycke. Personbeskrivningarna saknar djup och berättelsen är för onyanserad. Dock kan boken vara av intresse för den som ska besöka Kina.


Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf

Berättelsen utgör första delen i en trilogi, och den är en ödesmättad saga baserad på en folksägen som berättades på Mårbacka då Selma var liten. När den ryktbare general Löwensköld dör vill han i graven ha med sig den ring han fått i gåva av kung Karl XII. En bonde stjäl dock ringen, som sedan drar olycka över alla som har den i sin ägo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar