onsdag 27 augusti 2008

Klassiska kvinnor

När jag tittar runt lite bland mina böcker slår det mig att jag läser dåtida män och nutida kvinnor. Jag har t ex på senare tid läst Hjalmar Söderberg, Pär Lagerkvist och Per Anders Fogelström. Att det finns färre kvinnliga klassiska författare än manliga kan naturligtvis förklaras med hur samhällsstrukturen såg ut under första delen av 1900-talet. Men, det är ju ingen orsak att inte ens läsa de som finns! Så nu vill jag be er om tips på klassiska, (främst) svenska, kvinnliga författare som ni uppmärksammat och uppskattat. Tack på förhand :-)

10 kommentarer:

 1. Jag har inte läst henne ännu men har vissa förhoppningar på Emelie Flygare-Carlén, särskilt hennes 'Rosen på Tistelön' som jag tänkte läsa någon gång i år. Det är visst en kriminalhistoria i skärgårdsmiljö. Elin Wägners 'Norrtullsligan' är bra och 'Pennskaftet' ska visst vara det också. Båda skildrar tidiga s.k. karriärkvinnor. Eller kanske något av Moa Martinsson, t.ex. 'Mor Gifter Sig'? Hoppas du får fler tips för nu blev jag själv lite inspirerad.

  SvaraRadera
 2. Du har ju Selma på din "läser-just-nu-lista" så henne behöver jag inte nämna. Pennskaftet gillade jag, och sedan är det ju Bremer - som jag själv har på min "att läsa".

  Wiki har förresten ett projekt med kvinnliga författare:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Projekt_kvinnor/Kvinnliga_f%C3%B6rfattare

  SvaraRadera
 3. Norrtullsligan är riktigt bra. Och så vill jag tipsa om Victoria Benedictsson som är en favorit.

  SvaraRadera
 4. Tack! Nu finns mängder av nya böcker på min att-läsa lista. Och många fanns som pocket på Bokus så nu har min önskelista blivit mer omfattande.

  "Rosen på Tistelön" verkar vara både spännande och intressant. "Pennskaftet" tror jag också att jag kommer att tycka om. Moa Martinson har jag läst en del av och jag gillar henne skapt.

  Selma är ju också en favorit och Fredrika Bremer ska jag leta lite efter på antikvariat. "Hertha" måste jag ju läsa.

  Av Victoria Benedictsson har jag hittat både "Fru Marianne" och "Pengar", De verkar vara mycket bra.

  Och av Agnes ska jag läsa hela serien om "Fröknarna von Pahlen".

  Tack alla för fantastiska tips"

  SvaraRadera
 5. Martha Sandwall-Bergström med böckerna "Kulla-Gulla". Annars så tycker jag Sheila Burnford är ett måste, "Den otroliga vandringen" finns det nåt som framkallar så många känslor? ;)

  SvaraRadera
 6. Instämmer i tipsen ovan. Ökar på med novellsamlingen Synd där man samlat bortglömda svenska kvinnliga författare som var verksamma på, om jag inte minns fel, 1880-talet.

  SvaraRadera
 7. Tack för alla tips. Jag har börjat läsa allt jag hittar om de klassiska kvinnorna och tänker skriva lite om dem för att systematisera mina tankar.

  SvaraRadera
 8. Vilken intressant artikelserie! Jag är verkligen usel på att läsa kvinnliga författare, både klassiska och moderna, så jag ser fram emot dina tips. :)

  SvaraRadera
 9. Tack Maya, så kul att kanske kunna komma med lite tips (även om de ursprungligen då inte var mina).

  SvaraRadera