torsdag 7 augusti 2008

Fler småbarnsfavoriter

Dottern tyckte att det var dags att blogga lite mer om hennes nya favoritböcker. Vi har införskaffat (och fått i födelsedagspresent) några små böcker om stora känslor och jag vill gärna rekommendera de här böckerna för barn från c:a två år. Min lilla är nu snart tre och älskar dem.

Ludde och hans vänner av Ulf Löfgren är en helmysig berättelse om vänskap och osämja. Ludde och hans vänner åker rutschkana, men Hasse blir sur för att han inte får åka först. Hasse gömmer sig och alla vännerna letar efter honom. Boken skildrar mycket fint hur svårt det kan vara att turas om och hur tråkigt det är att vara ensam. Illustrationerna är detaljerade och det är roligt att leta efter Hasse överallt.

Snurran och fjärrkontrollen av Eva Bergström är en underbart rolig berättelse om en mycket kaxig, egensinnig och härlig kattflicka. Snurran är fjärrkontrollsproffs, enligt henne själv. Hon och fjärrkontrollen går överallt tillsammans. Men är den verkligen bara Snurrans? Det blir bråk med övriga familjen när de vill se en viktig fotbollsmatch på TV. Härliga illustrationer av Annika Samuelsson.

Vem är arg? av Stina Wirsén handlar om svårigheten och glädjen att leka tillsammans och om hur ledsen man blir då man känner sig utanför. Det är en liten bok som på ett fantastiskt sätt beskriver stora svåra ämnen. Med små nyanser fångar författaren både sorg och glädje och lyckas förmedla detta på ett lättillgängligt sätt. Illustrationerna är enkla, men fångar exakt den känslomässiga tonen i berättelsen.

Vem bestämmer? av Stina Wirsén är en liten bok om stora och komplicerade känslor. En liten och en stor kommer på kollisionskurs med varandra hela tiden. Stor dramatik och sprutande tårar. Så otroligt träffsäkert och med enkla medel beskriver författaren både barns och vuxnas känslor. Hög igenkänningsfaktor och roliga uttrycksfulla illustrationer.

5 kommentarer:

 1. Snurran är i sanning en mycket säregen liten kisse! För min del älskar jag "Snurran och den stinkande abborren", jag tror att jag ska köpa den till mitt snart 1-åriga snyltbarn så att han säkert har den i bokhyllan när det börjar bli dags för godnattsagor!

  Böckerna Du och Dotra Din tipsar om ska jag mycket nogsamt lägga på minnet!

  SvaraRadera
 2. Tack la b. (om vi nu möjligen känner varann nog väl att använda förkortningar). Lillan har mycket bestämd, och i mitt tycke mycket bra, smak. Det måste vara genuint för att hon ska bli intresserad.

  Vi ska titta efter den stinkande abborren nästa gång vi är på bibblan.

  SvaraRadera
 3. Ååh, Ludde-böckerna, dem läste jag (lästes för mig) då jag var liten. "Vem bestämmer?" har jag bläddrat i under en kurs i barn- och ungdomslitteratur och den verkade fin

  SvaraRadera
 4. Ja Magix, här är Ludde också populär. Vi har nu läst den flera ggr om dagen...

  SvaraRadera
 5. Visst är vi nog bekanta för att "förkorta varann"! La B:a mig gärna, det är en trevlig förkortning tycker jag!

  SvaraRadera