tisdag 27 maj 2008

Veckans lästrio - Film

En annan sida hittade jag en utmanande och rolig uppgift. Varje vecka postas ett specifikt tema och man ska försöka hitta 3 böcker som passar in. Den här veckan gäller det att posta om 3 filmatiseringar, vars filmer är bättre än böckerna. Så otroligt svårt! En film kan sällan mäta sig med boken, så jag fick leta länge i bokhyllan och i minnet för att hitta min trio.

1. Böckerna om Saltön av Viveca Lärn
Saltön är en idyllisk ö på Västkusten som lockar till sig sommargäster på jakt efter sol, bad och fiske. Men böckerna handlar huvudsakligen om de bofasta på ön, och här bor många färgstarka personligheter. Viveca Lärn skildrar personerna och deras livsöden med en stor portion humor och en stor portion vemod. Böckerna är lättlästa och innehåller många träffsäkra dialoger. Det som gör att jag ändå tycker att filmatiseringarna är bättre är helt enkelt lysande skådespeleri. Tomas von Brömssen är suverän som tobakshandlare Blomgren och Anki Larsson gestaltar Emilys personlighet på ett mycket nyanserat sätt.

2. Borta med vinden av Margaret Mitchell
Alla har väl sett filmen om den egensinniga Scarlett O'Hara, aristokraten Ashley Wilkes och charmören Rhett Butler. Detta är en storslagen film/roman om inbördeskriget i Amerika, om svåra livsvillkor, obändlig livsvilja och våldsam passion. Boken skildrar detaljerat soldaternas och de civilas umbäranden, ibland i så hög grad att man tycker sig kunna känna blodstanken och krutröken. Jag tycker att både boken och filmen är mycket bra. Ska sanningen fram är det nog bara den underbare Clark Gable som gör att jag föredrar filmen. När han uttalar den legendariska repliken "Frankly, my dear, I don't give a damn." känns det som om hjärtat skulle brista.

3. Gudfadern av Mario Puzo
Ja, boken är mycket bra, men filmerna är ju fantastiska! Första filmen bygger på boken och andra filmen gör det delvis. Tredje filmen är dock fristående. I filmerna får vi följa maffiafamiljen Corleones liv under 1900-talet. Boken/filmerna skildrar skoningslöst våld och svårigheten att bryta med sitt förflutna. Fantastiska skådespelarprestationer av bl a Marlon Brando, Al Pacino och Robert DeNiro.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar