söndag 12 mars 2023

En smakebit ur Marigold och Rose


Solen skiner, det är skidskytte på TV och vilodag. Det behövs efter en intensiv vecka. 

Söndag betyder som vanligt att det är dags att hänga med på utmaningen "En smakebit på søndag", som administreras av Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips. 

Jag är ännu inte läst någon lyrik av Nobelpristagaren Louise Glück, och nu blir det lite otippat så att den första bok jag läser av henne är en prosaberättelse. Marigold och Rose är något så unikt som en berättelse om två tvillingflickors första år i livet. Detta är dock inte vilka tvillingar som helst. Rose är social och pratglad, medan Marigold mest tycker om böcker. 

"Marigold var djupt försjunken i sin bok; hon hade kommit ända till V. Rose tyckte inte om böcker. Särskilt illa tyckte hon om den sortens bok som Marigold läste för tillfället, där man ersatt människor med djur. Rose var en social varelse. Rose tyckte om aktiviteter där det förekom människor. Som att bada.
...
Men att vara utestängd, som hon var nu, att vara onödig - det tyckte hon inte om. Jag är inte bara fläckfri, tänkte hon för sig själv. Jag är randfri också.
...
Marigold läste fortfarande. Självklart läste hon inte, ingen av tvillingarna kunde läsa; de var bebisar. Men vi har inre liv, tänkte Rose."

18 kommentarer:

 1. gillat Louise Glück, hon är ganska tillgänglig, tack för smabiten, nyfiken på denna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har förstått att hennes texter är både bra och lättillgängliga.

   Radera
 2. Först tänkte jag att det var märkvärdigt om Marigold läste sitt första levnadsår, men så var det kanske inte då.

  SvaraRadera
 3. Tack för smakbiten! Har bara läst The Wild Iris av författaren och det är dikter.

  SvaraRadera
 4. har läst lyrik av Louise Glück och jag visste att hon skulle komma ut med en prosabok också. får ta mig en titt på den. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 5. det här lät ju helt knäppt, haha. Tror inte jag skulle begripa ett jota....Inte har jag läst hennes lyrik heller, kanske vore den enklare att förstå? Tack för annorlunda smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ganska lätt när man läser den, lite som en barnberättelse. Men klurig.

   Radera
 6. Är de inte klara med skidskyttet ännu? :) Jag har inte riktigt lärt mig läsa poesi än men den här lät ju riktigt intressant!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista helgen med skidskytte nästa vecka ;)

   Radera
 7. Det är inte många Nobelpristagare jag har läst, men kanske den här vore något?

  SvaraRadera
 8. Så ... det är en bebis som tänker det som är i smakbiten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, hela boken utspelar sig i tankevärlden hos två bebisar :D

   Radera