söndag 19 februari 2023

En smakebit ur Kvinna sedd bakifrån


Det är fortfarande mycket som kretsar runt sport just nu, hockey, skidskytte och hästhoppning avlöser varandra. Nästa helg är det dags för dottern och mig att bege oss till Göteborg för att gå på Gothenburg Horse Show, det längtar vi efter.

Återigen söndag och som vanligt att det är dags att hänga med på utmaningen "En smakebit på søndag", som administreras av Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips. 

Kvinna sedd bakifrån av Jesper Wung-Sung är en (hittills) mycket bra roman om den kände danske konstnären Vilhelm Hammershøi och hans hustru Ida. Hammershøi avbildade ofta sin hustru i olika miljöer inomhus, oftast sedd bakifrån. Romanen utgår från Idas perspektiv och handlar om hennes liv innan och under äktenskapet.  
 
Ida är så nervös att hon skakar. Hon är också djupt förälskad, och det är förälskelsen som håller henne på benen och hindrar henne från att ramla omkull på trappan till den avsides belägna patriciervillan, vilken får henne att tänka på ett sagoslott med sin enorma gräsmatta, en mindre skog av buskar och träd, de tornliknande takkuporna och de stora fönstren omgärdade av murgröna.

Vilhelm hade inte glömt henne. Han skrev till henne samma dag som han kom hem till Köpenhamn. Han skrev att hon måste komma meddetsamma.

16 kommentarer:

 1. Den kände jag inte alls till, men intressant tema. Jag blev nyfiken på hur målningarna ser ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också varit tvungen att kolla :) https://www.posterlounge.se/konstnarer/hammershoi/

   Radera
 2. Smart att välja att avbilda någon bakifrån, då slipper man ju det jobbiga med ansiktet 🙂

  SvaraRadera
 3. Här blir det ingen sport alls.
  Tack för smakbiten! Den vill jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den verkar hittills faktiskt vara helt underbar.

   Radera
 4. har funderat på att läsa denna. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag verkligen att du ska göra :)

   Radera
 5. Ja den här har man ju sett mycket i flödena! Tack och lov så intresserar jag mig inte för att se på sport, jag har nog mycket ändå på agendan jämt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är svårt att hinna med allt man vill - och måste.

   Radera
 6. När jag såg titeln kom jag att tänka på Agatha Christie av någon anledning. Kanske tänker jag på "En dam försvinner".

  SvaraRadera
 7. Sett den här och var, verkar intressant. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg den också lite varstans och blev på så sätt nyfiken. Sociala medier har påverkan!

   Radera