måndag 13 februari 2023

Andromeda


Jag har tidigare både läst och uppskattat Therese Bohmans romaner Den drunknade och Aftonland, men hennes senaste roman Andromeda håller en helt ny klass, tycker jag. Den här boken är så oerhört bra! Det retar mig verkligen att jag missade att köpa och få den signerad på Bokmässan.

Den unga kvinnliga huvudpersonen Sofie gör sin praktik på ett gammalt, ärevördigt förlag, Rydéns,  och tas där under den litteräre chefen Gunnars vingar. Gunnar lägger märke till Sofie när hon vågar sticka ut hakan angående litteratur hon inte tycker håller måttet. Gunnar startade som ung Andromeda, en särskild utgåva av kvalitetslitteratur. Han ser i Sofie en eventuell efterträdare som ansvarig för Andromeda. En ovanlig vänskap mellan två personer av olika kön, i olika ålder och med olika positioner utvecklar sig under deras samtal om vad litteratur egentligen är/borde vara. De har vissa saker gemensamt, de kommer båda från enklare förhållanden och har gjort/gör en klassresa. När det gäller litteratur har de båda obetingad kärlek till kvalitet och stora problem med populismens krafter och de "räknenissar" som får allt större inflytande. 

Romanens huvudpersoner turas om som berättare; den första delen består av Sofies perspektiv och den andra av Gunnars. Båda perspektiven omfattar deras tidigare historia och deras tid tillsammans. Utan att på något sätt slösa med orden, skapar författaren ömsinta porträtt av människor som berör mig. Relationen mellan Sofie och Gunnar gestaltas på ett ett finstämt och lyhört sätt, där finns en mycket subtil sexuell spänning, som alltid kontrolleras till förmån för vänskapen. Stämningen är nostalgisk i en melankolisk insikt om att allt snart kommer att vara förbi. Sammantaget är detta en helt underbar roman om vänskap, förgänglighet och litteraturens betydelse.

ANDROMEDA
Författare: Therese Bohman
Uppläsare: Ella Schartner och Krister Henriksson
Förlag: Norstedts (2022) Storytel

1 kommentar: