söndag 3 april 2022

En smakebit på söndag


Då var det söndag igen och den här veckan tänker jag ånyo ansluta till utmaningen "En smakebit på søndag" som administreras av  Astrid Terese på bloggen Betraktninger. Många bokbloggare deltar och delar varje vecka ett avsnitt ur valfri bok. Utan spoilers, såklart! Det här är ett kul sätt att få tips.

Den här veckan har varit oerhört intensiv. Jag har arbetat mer på plats än tidigare (under pandemin) och märker att jag lätt blir uttröttad av all social stimulans. Samtidigt tycker jag att det är helt underbart att kunna vara mer tillsammans med andra. Vi har det tufft på jobbet, med barn som far illa i sina olika miljöer. Det är ibland oerhört svårt att se vad barn behöver och veta att det faktiskt inte finns. Den här veckan väljer jag därför att dela en snutt ur en av mina favoriter: Min fantastiska väninna av Elena Ferrante. "Jag blir inte nostalgisk när jag tänker på vår barndom, den var full av våld. Allt möjligt hände i hemmen och utomhus, varenda dag, men jag minns inte att jag någonsin tänkte att det liv som vi fått på vår lott skulle vara särskilt dåligt. Det var som det var, och vi växte upp med vetskapen om att vi måste göra livet surt för andra innan de gjorde det surt för oss. Självklart hade jag gärna velat att folk skulle bete sig så där väluppfostrat som fröken och prästen predikade om, men jag kände på mig att ett sådant beteende inte fungerade i vårt kvarter, ens för flickor och kvinnor." (s 31)

17 kommentarer:

 1. Tack för smakbiten!
  Läste boken fast på engelska för några år sedan men det blev aldrig att jag läste vidare i serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fastnade direkt för den och tyckte kanske att andra boken var bäst.

   Radera
 2. Jag har än så länge inte läst något alls av Elena Ferrante och jag är osäker på om jag kommer att göra. Man vet aldrig 🙂

  SvaraRadera
 3. härligt att livet normalt igen, jag har njutit av alla 1730 sidor av Ferrante, fantastisk italiensk kvinnohistoria under sex decennier, gillade filmatiseringen också, läst det mesta som blivit översatt

  SvaraRadera
 4. Låter tufft på jobbet, i synnerhet med barnen!
  Den här har jag läst och den var verkligen inte en bok för mig ;-) Tyvärr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk så förvånad jag blir att du inte alltid tycker som jag, fniss.

   Radera
 5. Ditt jobb verkar onekligen allt annat än enkelt, men ack så välbehövligt. Och du får förhoppningsvis se resultat av era ansträngningar att förändra barnens situation. Jag tillhör de få som inte läst Ferrante, tack för smakbit

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland ser man ju tack och lov positiva resultat i jobbet.

   Radera
 6. Den här boken/serien är en favorit. På ett sätt känns det så länge sedan som jag läste den samtidigt inte. Tack för påminnelsen och smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser om serien nu inför säsong tre 😊

   Radera
 7. Tack för smakbiten jag har inte läst din bok.

  SvaraRadera
 8. läste de tre första böckerna och har den fjärde kvar. inte helt övertygad. tycker att TV- versionerna i så fall är bättre. tack för smakebit och påminnelse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns inte de olika delarna så bra längre, men älskade sviten som helhet.

   Radera
 9. Tack för smakbiten. Inte läst något av den författaren.

  SvaraRadera